latinica  ћирилица
21/06/2017 |  15:25 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Израђене карте клизишта за територију Републике Српске (ВИДЕО)

Завод за геолошка истраживања Републике Српске израдио је карте клизишта за територију Републике Српске, као и детаљније карте за клизишта у три најугроженије локалне заједнице - Бањалуку, Зворник и Лопаре. Израђена је и брошура под називом "Како живјети са клизиштима" као практична помоћ урбанистима, привредницима и грађанима.
Kарте клизишта за територију Републике Српске - Фото: РТРС
Kарте клизишта за територију Републике СрпскеФото: РТРС

Формирање дигиталне базе података о клизиштима у Српској створило је предуслове за израду карата ризика које показују вјероватноћу појаве клизишта у будућности, као вид превентивног дјеловања.

"Суштина ових карата је да су догађаји из прошлости кључ будућности, тако да што више имамо улазних података карте ће бити поузданије, квалитетније и детаљније", рекао је Цвјетко Сандић, виши стручни сарадник Републичког завода за геолошка истраживања. 

Карте ће бити кориштене за израду просторно- планске документације, правилно трасирање путева и изградњу друге инфраструктуре, посебно у локалним заједницама које прати већи ризик. Количина подземних и површинских вода у директној је вези са појавом клизишта.

Хидролог Бојан Јоловић истиче да када је интензитет падавина већи од 60 милиметара, долази до активације значајног броја клизишта. Стручњаци завода притекли су у помоћ локалним заједницама у мају 2014. када се у виду елементарне непогоде активирао већи број клизишта.

Карте ризика од клизишта обухватају геолошку грађу терена, нагибе, падавине и обраслост и изграђеност појединих подручја. Стручњаци завода који ових дана обиљежава 25 година рада припремају и карту ризика од земљотреса.