latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:56 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС: Против преноса војне имовине у власништво БиХ

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ оштро се противи отимању војне имовине која се преноси у власништво БиХ противправно и без сагласности институција Српске.
Скупштина старјешина ВРС (архива) - Фото: РТРС
Скупштина старјешина ВРС (архива)Фото: РТРС

Ова организација сматра да тај процес морају зауставити представници Српске у заједничким институцијама, јер је та имовина власништво ентитета према Дејтонском мировном споразуму.

У саопштењу Организације старјешина ВРС истиче се да програм "Партнерство за мир" пружа довољно простора институцијама БиХ за пуну сарадњу са НАТО-ом и чланицама тог војног савеза.

Старјешине ВРС поручују да је неопходно да Народна скупштина поново заузме став у вези са Акционим планом за чланство /МАП/, за који је Предсједништво БиХ 2009. године поднијело апликацију НАТО-у.

"Закључком Народне скупштине из 2005. године дате су смјернице за преговоре око реформи Оружаних снага БиХ, које би пружиле основу за укључење у евроатланске интеграције, али не и чланство у НАТО савезу", истичу из ове организације.

Организација старјешина сматра да овакав закључак никоме не даје право да под плаштом МАП-а отуђује имовину ВРС, захтијева промјену Устава БиХ и директно се мијеша у унутрашња питања БиХ.

"Противимо се чланству у НАТО-у и позивамо институције Српске да преиспитају став према Алијанси тражећи мишљење грађана путем референдума", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА