latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:47 | Аутор: РТРС

Којић: Примијенити искуства Јад Вашема

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да начин на који функционише Меморијална установа за жртве и хероје Холокауста Јад Вашем може бити смјерница институционалном дјеловању надлежних у Српској када је ријеч о креирању националне културе памћења.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је истакао да је посјета Меморијалној установи Јад Вашем потврдила оправданост настојања надлежних из Републике Српске да се искуства најрелевантније институције за истраживање, меморијализацију и образовање о Холокаусту и геноцидима, барем дјелимично, примијене у Републици Српској.

"Један од резултата ове посјете биће и стручно усавршавање представника Центра већ крајем јула, које ће бити реализовано у сарадњи са другим институцијама Републике Српске", навео је Којић.

Према његовим ријечима, делегација Центра је у Израелу имала прилику да разговара са представницима Јад Вашема, као и са директором Канцеларије "Симон Визентал" центра у Израелу Ефраимом Зурофом.

"Акценат смо ставили на могуће моделе сарадње наше двије институције, а закључено је да за то постоји основ. О детаљима ћемо накнадно разговарати", рекао је Којић.

Он је објаснио да начин на који функционише Јад Вашем, односно, одјељења за образовање, истраживање и меморијализацију, као и чување архивске грађе, могу бити "смјерница институционалном дјеловању надлежних у Српској у смислу креирања националне културе памћења".

"Приступ документовању страдања Јевреја у Другом свјетском рату може нам послужити, како методолошки, тако и концепцијски додатно унаприједити и убрзати реализацију пројеката започетих у претходним годинама", оцијенио је Којић.

Он је додао да је у Јад Вашему видио бројне средњошколце, војнике, обичне грађане, који се са посебним пијететом односе према жртвама и страдању свог народа, што је неспорно резултат институционалног креирања културе памћења.

"Центар је ове године организовао `Дане сјећања` на српске жртве, управо због потребе да се у Српској развија култура памћења јер смо се водили оном премисом да `онај ко контролише прошлост, контролише садашњост и пројектује будућност генерацијама које долазе`", навео је Којић.

Делегација Центра, која је у Израелу боравила од 15. до 18. јуна, састала се овом приликом и са шефом Представништва Српске Аријем Ливнеом.

Извор: СРНА