latinica  ћирилица
21/06/2017 |  14:17 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Пореска управа: Издат 31 прекршајни налог на укупан износ казне од 18.500 КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске извршили су 53 контроле евидентирања промета путем фискалних каса и у 29 случајева утврдили неправилности, те издали 31 прекршајни налог на укупан износ казне од 18.500 КМ.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Инспектори су за 17 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Ова мјера изречена је пореским обвезницима Ресторан "304" Зворник, Коноба "Кум" Соколац, ДОО "Хаитонг" подружница два Зворник, "Спорти шиша лаунџ" Зворник, Кафе бар "Шумадија" Требиње, С.П. "Амићи" Требиње, Кафе бар "Колосеум" Требиње, Кафе бар "Вајт бар" Требиње.

Иста мјера изречена је и Пекари "Златно зрно" Источно Ново Сарајево, Рибњак-ресторан "Топлик" Источно Ново Сарајево, СУР "Коноба-плус" Рогатица, УР "Романијски рај" Соколац, Ресторану "Романија" Соколац, "БК компани" Рогатица, УР "Бонафидес" Власеница, Т.Р. "Левис шоп биг" Приједор и Т.Р. "Великс" /Велиx/ Угљевик.

У Пореској управи Републике Српске подсјећају да ове појачане контроле врше у оквиру раније најављене кампање "Корак предузми, рачун узми", која се спроводи на већем броју медија у Српској и чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске.

На тај начин су и најављене интензивније контроле инспектора на терену са циљем превентивног дјеловања на грађане и пореске обвезнике.

"Тада смо и најавили да ће осим превентивног дјеловања, у оквиру ове једномјесечне кампање бити и појачан рад инспектора Пореске управе Републике Српске на терену, који ће контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе", наводе из Пореске управе.

У саопштењу се наводи да је у посљедње вријеме уочен пад дисциплине пореских обвезника код издавања фискалних рачуна, док, с друге стране, и грађани недовољно користе законску могућност да за купљену робу и извршене услуге узимају фискални рачун и на тај начин дају свој допринос на сузбијању сиве економије.

Пореска управа Републике Српске позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем имјел адресе /контакт@порескауправарс.орг/ или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе Републике Српске.