latinica  ћирилица
21/06/2017 |  12:00 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Синдикат "Шума Српске": Управа предузећа да стави ван снаге Правилник о раду (ВИДЕО)

Представници Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске" затражили су од управе и генералног директора тог предузећа да ставе ван снаге Правилник о раду донесен у мају, којим су смањена примања запослених у овом предузећу.
Бањалука: Синдикат Шуме Српске - прес - Фото: СРНА
Бањалука: Синдикат Шуме Српске - пресФото: СРНА

Примјеном новог правилника о раду у Шумама Српске, радницима ће бити смањене плате за 100 до 150 марака, што је неприхватљиво, кажу из Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске".

Замјеник предсједника Синдиката Славица Елез рекла је да ће Синдикат од сутра почети са најавама штрајкова и протеста због смањења плата запослених у овом предузећу и уплитања генералног директора у рад Синдиката.

Она је рекла да је Синдикат раније донио одлуку о штрајку, али да се мора испоштовати Закон о штрајку у погледу најаве и одређивања датума одржавања.

Директор ЈП "Шуме Српске" Ристо Марић тврди да је спорни правилник ставио ван снаге и да се овај синдикат бави политиканством и манипулацијом радника. Увјерен је да све раде због личне користи.

"Ја гарантујем радницима да им се плата неће умањити ни за једну марку док год се не потпише јединствени колективни уговор у Шумама Српске. Овај правилник се неће примјењивати док год се не потпише колективни уговор са репрезентативним синдикатом”, рекао је Марић.

Управо Јединствени удружени синдикат Шума Српске тврди да су једини репрезентативни. Директор предузећа тврди другачије јер се у међувремену појавио још један синдикат, за који једни кажу да је легалан, а други тврде супротно.

“Гарантујем да смо ми једини репрезентативни синдикат. Они су тамо скупили неких 1.300 потписа, а ја могу сада одговорно да кажем да је већину тих потписа написала једна особа", твди Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске".

Директор Марић тврди да су у овом синдикату 2007. године пропустили да изаберу јединственог представника синдиката, јер се тада 46 правних јединица спојило у једну.

"Не може предсједник гранског синдиката да буде предсједник Синдиката Шума. Овај синдикат ни након 10 година још није изабрао предсједника, а он је једини репрезентативан”, истиче Марић.

Преговори о новом колективном уговору требало би да почну најдаље 1. јула. У међувремену, комисија унутар Јавног предузећа требало би да одлучи који од ова два синдиката је репрезентативан.