latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:21 | Аутор: РТРС

У току дератизација у Поткозарју

На подручју општине Градишка свакодневно се врши дератизација домаћинстава у поткозарским селима, гдје живи већина пацијената који су због симптома хеморалгичне или мишје грознице упућени на лијечења на Инфективну клинику Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
Поткозарје (Фото: panoramio / Горан Ђуровић) -
Поткозарје (Фото: panoramio / Горан Ђуровић)

"До сада је извршена дератизација у више од 300 домаћинстава у Горњим Подградцима, а радници Хигијенско-епидемиолшке службе током обиласка домаћинстава грађанима дијеле и брошуре са савјетима како се заштитити од заразе мишјом грозницом", рекао је начелник Хигијенско-епидемиолшке службе Дома здравља Градишка Богдан Миленковић.

Он каже да је грађанима савјетовано да и даље сами наставе дератизацију својих домаћинстава с циљем спречавања ширења епидемије мишје грознице.

Миленковић је подсјетио да је са симптомима мишје грознице на лијечење на Инфективну клинику у Бањалуку упућено укупно 11 пацијената из Градишке, од којих је за једно лице утврђено да није ријеч о овом облику инфекције.

"До петка, 16. јуна, када је проглашена епидемија мишје грознице, на лијечење на Инфективну клинику упућено је шест пацијента, а до данас њих још пет. Два пацијента су већ отпуштена са болничког лијечења, јер је ријеч о блажем облику обољења", нагласио је Миленковић.

Он је истакао да је епидемија хеморалгичне грознице за сада проглашена само на подручју Градишке, али да има и незваничних информација о неколико обољелих у Козарској Дубици, Костајници и Српцу.

Миленковић је навео да су симптоми овог обољења висока температура, дрхтавица, главобоља, замућење вида, црвенило и свраб очију, црвенило коже, а у другој фази болести јављају се оштећења бубрега, те додао да лијечење може трајати и до три мјесеца.

Он је подсјетио да инфекцију шире ситни глодари својим излучевинама, да до заразе људи најчешће долази приликом чишћења просторија са сточном храном и подрума, рада на пиланама и у шуми, гдје може доћи до удисања инфициране прашине, те приликом конзумирања поврћа или воћа које је било у контакту са зараженим мишевима.

"Потребно је да се приликом наведених радова користе маске, те водом попрскати простор који се чисти, поврће добро опрати прије конзумирања и често прати руке", додао је Миленковић.

Извор: СРНА