latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:18 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Учесници Дукатфеста одушевили Модричане (ВИДЕO)

Синоћ је у Модирчи пред великим бројем гледалаца одржан десети Интернационални фестивал фолклора Дукатфест.
Модрича - Фото: РТРС
МодричаФото: РТРС

У Модричи су наступили чланови фолклорни ансамбал "Црна Замочка" из Русије, и "Безбонка борина" из Словачке и домаћин КУД "Милошевац".

Модричани су били одушевљени сценским наступом и шароликошћу ношњи из Русије и Словачке. Осјетила се љепота музике и традицје словенксих нарада. Због тога је публика устајала и дуго аплаудирала, нарочито послије наступа руског фолклора.

Фолклорни ансамбли "Црна Замочка" из Русије, и "Безбонка боринка" из Словачке његују националну традицију својих земаља, гдје је пјесма уско повезана са плесом. Оба ансамбла су носила занимљиве народне ношње.

Марина Андрејевна, преставница ансамбла "Црна Замочка" из Вароњижа из Русије, рекла је да су се представили пјесмама и  играма из Вароњижког региона.

 Фолклористи из Братиславе извели су четири плеса, до којих је један представљао традиционални романтични плес на вјенчањима.

У Модричи је, као и сваке године, Дукатфест дио програма прославе Видовдана, дана општине. Овај пут одржан је пред великим бројем гледалаца на отвореној позорници Српског културног центра.

Начелник општине Младен Крекић истакао је да је ово био садржајан и изузетан наступ који се одржава у склопу прославе дана општине.

Дукатфест је постао традиција и у Модричи. Осим наступа фолклорних група из Русије и Словачке, домаћи КУД "Милошевац" одушевио је наступом и извођењем игара из овог краја и Србије.