latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:00 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Донесена одлука о расподјели добити Електропреноса БиХ - Српској 2,9 милиона КМ (ВИДЕО)

БиХ стоји на танком леду, када је у питању аранжман са ММФ-ом. То су данас потврдили премијери Републике Српске и Федерације БиХ - Жељка Цвијановић и Фадил Новалић. Кажу да новца од ове финансијске институције у скорије вријеме неће бити. Ипак, у ентитетске буџете лећи ће новац из Електропреноса БиХ.
Бањалука: Скупштина акционара "Електропенос БиХ" - Фото: СРНА
Бањалука: Скупштина акционара "Електропенос БиХ"Фото: СРНА

Скупштина акционара Компаније за пренос електричне енергије "Електропренос БиХ" донијела је данас у Бањалуци одлуку о расподјели добити ове компаније у износу од 7,4 милиона КМ, од чега ће Републици Српској припасти 2,9, а ФБиХ 4,1 милион КМ.

Преостали износ средстава намијењен је за резерве "Електропреноса БиХ".

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је "Електропренос" стабилна и функционална компанија.

"Заједнички радимо добар посао и сигурна сам да ће тако бити и у наредном периоду", изјавила је Цвијановићева новинарима након Скупштине акционара.

Она је навела да је одржавање сједнице Скупштине акционара "Електропреноса БиХ" устаљена пракса која је у складу са потребама пословања ове заједничке компаније два ентитета.

"Ова компанија има стабилне приходе и запосленост, а данас смо разматрали неколико тачака. Бавили смо се измјенама Статута 'Електропреноса', у складу са неким закључцима из претходног периода, ревидираним финансијским извјештајем за прошлу годину, пословањем компаније, те расподјелом добити", додала је Цвијановићева и оцијенила да је добро што Компанија има позитиван ревизорски извјештај и што постоји стабилност прихода.

Она каже да се на примјеру "Електропреноса БиХ" показало да два ентитета, заједно са управом ове компаније, могу биљежити добре резултате.

"Када је ријеч о кадровским рјешењима одлучили смо да буду уједначени мандати за обављање функција у 'Електропреносу БиХ' на четири године, да ће се водити рачуна о ротацији и да ће сви мандати почињати од априла", појаснила је Цвијановићева.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић нагласио је да је "Електропренос" примјер доброг функционисања једне компаније.

Он сматра да ће позитивно пословање бити настављено и у наредном периоду, иако има одређених проблема са којима се ова компанија суочава.

"Ту прије свега мислим на тарифе и одржавање система за пренос, који је у много бољем стању него прије четири-пет година. У сваком случају веома сам задовољан пословањем ове компаније", додао је Новалић.

Генерални директор "Електропреноса БиХ" Матан Жарић рекао је да су на данашњој сједници Скупштине акционара усвојени потребни акти, ревидирани финансијски извјештај и измјене Статута компаније.

Он је нагласио да ова компанија у посљедње двије године има позитиван ревизорски извјештај.

"Бавили смо се и одређеним кадровским рјешењима, односно продужен је мандат појединим члановима Управе компаније, као и текућим питањима", закључиуо је Жарић.

Извор: СРНА