latinica  ћирилица
20/06/2017 |  20:58 | Аутор: РТРС

Градишка: Три нова случаја мишије грознице

На подручју Поткозарја проглашена је епидемија мишије грознице због које је до сада хоспитализовано 11 грађана, а зараза пријети и околним насељима и општинама, рекао је директор Дома здравља Градишка Тихомир Михајловић.
Дом здравља у Градишци - Фото: РТРС
Дом здравља у ГрадишциФото: РТРС

- Угрожено је цијело подручје општине Градишка, а имам информације и да су забиљежени случајеви у Козарској Дубици, Костајници, Српцу, као и у граничном подручју Хрватске, у Окучанима и Новој Градишци - каже Михајловић.

Он је прецизирао да је епицентар заразе у Подградцима, али и истакао да има заражених и у Грбавцима и Турјаку, објавиле су "Независне новине".

Михајловић је навео да су потврђена три нова случаја и да је до сада укупно евидентирано 11 заражених.

Према његовим ријечима, двије екипе Дома здравља Градишка су стално на терену и за три дана обишле су 300 домаћинстава, а у плану је обилазак 1.000.

- Најугроженији су пољопривредници, сточари и радници у шумама јер чешће долазе у контакт са мишевима, као и сви који не перу руке, а долазе у додир са мокраћом, изметом или слином мишева и пацова - каже Михајловић.

Свима који се баве пољским радовима или радовима у затвореном простору, а постоји могућност уласка мишева, он савјетује кориштење заштитне маске и рукавица, те да након посла обавезно обаве личну хигијену.

- Они који имају контакт са намирницама које су при земљи, попут зелене салате, црног лука, шпината, јагода морају их добро опрати - каже Михајловић и подсјећа да је обављена редовна дератизација и да је у току ванредна дератизација мјеста на којима се појавила мишја грозница.

Директор Дома здравља Костајница Зоран Торбица наводи да су у овој општини забиљежена четири случаја мишије грознице прије двадесетак дана и да нема новооткривених, али је покренута иницијатива за ванредну дератизацију.

Директор Дома здравља у Српцу Мирко Стојић каже да у овој општини тренутно нема забиљежених случајева ове заразе.

Према наводима Института за јавно здравство Републике Српске, мишија грозница регистрована је само у Градишци.

- У нашој служби нисмо запримили ниједну пријаву обољења од мишије грознице у овој години, а немам информације да ли је неки пацијент са овом дијагнозом хоспитализован у Универзитетском клиничком центру - рекла је Мирела Касабашић из Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука.

Стручњаци апелују да се грађани јаве љекару ако имају симптоме попут високе температуре, дрхтавице, главобоље, замућења вида, црвенила и свраба очију, црвенила коже, лица, врата и прса, болова у грлу, жеђи и сувоће уста. У другој фази болести јављају се оштећења бубрега, болови у трбуху и крварења из појединих органа.

Извор: СРНА