latinica  ћирилица
20/06/2017 |  20:53 | Аутор: РТРС

Мустафа: Харадинај као губитник не може да буде премијер

Предсједник Демократског савеза Косова Иса Мустафа изјавио је да лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, који је губитник избора, не може да буде премијер Косова.
Иса Мустафа - Фото: AFP
Иса МустафаФото: AFP

- Не може губитник да буде побједник и премијер Косова - рекао је Мустафа.

Он је поновио да Демократски савез Косова никада неће ући у коалицију са Демократском партијом Косова Карди Весељија, која је била у великој такозваној ПАН коалицији у којој су били окупљени сви покрети и партије које предводе бивше вође ОВК.

Мустафа каже да ће његова партија прећи у опозицију ако коалиција коју предводи не добије мандат да формира нову владу.

Према прелиминарним, некомплетним подацима косовске Централне изборне комисије, коалиција окупљена око Демократског савеза Косова освојила је 29 посланичких мјеста.

ПАН коалиција, коју предводе Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и партија НИСМА Фатмира Лимаја освојила је 37 посланичких мјеста, а радикални албански покрет "Самоопредјељење" 31 посланичко мјесто.

За изгласавање владе потребна је већина од 61 посланика, што значи да ни једна о ове три опције не може самостално да формира владу.

Мањинским заједницама припада 20 посланичких мјеста, од чега Србима десет, а преосталих десет резервисаних посланичких мјеста Бошњацима, Турцима, Горанцима, Ромима, Ашкалијама и Египћанима.

Упркос ванредним парламентарним изборима, који су требло да означе крај парламентаре кризе, самопроглашено Косово је ушло у још сложенију политичку кризу из које не може изаћи уколико три водеће опције остану при ставу да морају добити мандат за формирање владе.

Извор: СРНА