latinica  ћирилица
20/06/2017 |  20:05 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

"Здравствене установе да плаћају редовно текуће обавезе"

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић сматра да здравствене установе у Републици Српској морају да плаћају текуће обавезе за порезе и доприносе и да им у том случају рачуни неће бити блокирани.
Миленко Гранулић и Драган Богданић - Фото: РТРС
Миленко Гранулић и Драган БогданићФото: РТРС

- Стара дуговања биће рјешавана на потпуно други начин. Ниједан рачун здравствених установа неће бити блокиран уколико редовно измирују обавезе за ову годину - рекао је Гранулић Срни након састанка са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Драганом Богданићем у Бањалуци.

Говорећи о уговорима између Фонда здравственог осигурања и здравствених установа у Републици Српској, Гранулић каже да све здравствене установе не могу да сервисирају цјелокупне обавезе, због чега се мора тражити одговарајуће рјешење.

- Мора се сачинити нови анекс уговора између Фонда и здравствених установа, поготово што Фонд ради централну набавку лијекова и медицинског материјала за здравствене установе, а износе тих рачуна им одбија од редовних транши - каже он.

Гранулић је навео да Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске располаже информацијама да су поједине здравствене установе, које су требале до данас да добију већи дио средстава, добиле минималне износе.

- Тако је Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци требало да добије два милиона КМ да би могао да функционише, али им је на рачун уплаћено свега 200.000 КМ - тврди Гранулић.

Он сматра да здравственим установама треба обезбиједити више новца, јер са минималним средствима неће моћи да грађанима пружају адекватну здравствену заштиту.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић раније је рекао да је обавеза свих здравствених установа у Српској да редовно измирују своје текуће обавезе за порезе и доприносе.

- Здравственим установама које плаћају текуће обавезе за порезе и доприносе неће бити блокирани рачуни - рекао је Богданић, коментаришући одлуку Пореске управе да због неплаћених пореза и доприноса блокира рачуне домовима здравља у источном дијелу Српске.

Филијала Пореске управе Републике Српске у Источном Сарајеву блокирала је прошле седмице рачуне здравственим установама које су у њеној надлежности због дугова за доприносе и порезе.

Извор: СРНА