latinica  ћирилица
20/06/2017 |  20:00 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Србија отворила још два преговарачка поглавља

На Међувладној конференцији у Луксембургу, Србија је отворила поглавље 29 о царинској унији и 7 о интелектуалној својини.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

У преговорима са Европском унијом, Србија је отворила још два поглавља - поглавље 7, које се односи на права интелектуалне својине, и 29 - о царинској унији.

Преговори у оквиру поглавља 29 допринијеће усклађивању царинских прописа Србије и ЕУ и довести до укидања царина за робу из ЕУ у тренутку када Србија уђе у чланство Уније.

Када је ријеч о усклађивању права у области интелектуалне својине очекује се успостављање веће правне сигурности када су у питању ауторска права, брендирање робе, заштита потрошча, борба против пиратерије. 

Са два новоотворена поглавља Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од имати 10 отворених поглавља од којих су два већ привремено и затворена. 

Министрака задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић предводи делегацију Србије на Међувладној конференцији у Луксембургу. У делегацији су и шефица преговарачког тима Тања Мишчевић и директорка Канцеларије за придруживање Ксенија Миленковић.  

Министарка Јоксимовић рекла је за РТС уочи Међувладине конференције да отварање поглавља значи да су отворена врата за Србију. Навела је да жели да грађани разумију да пут ка ЕУ није циљ сам по себи већ дио развојне агенде Србије.  

Извор: РТС