latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:34 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Црна Гора отворила два и затворила једно поглавље

Црна Гора отворила је данас два нова преговарачка поглавља са ЕУ - један о слободном кретању робе и 22 о регионалној политици и координацији структурних инструмената, те привремено затворила поглавље 30 које се односи на спољне односе.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

На међувладиној конференцији данас у Луксембургу оцијењено је да, испуњавањем завршних мјерила и затварањем поглавља из области спољних односа, Црна Гора отпочиње нову фазу преговарачког процеса.

"Похваљена је истрајност проевропске политике и континуитет реформи, усљед чега је Црна Гора, након пет година преговарачког процеса, отворила 28 од укупно 33 поглавља у којима се воде преговори и привремено затворила три", наводи се у саопштењу.

У обраћању представницима држава чланица и Европске комисије, министар европских послова Црне Горе Александар Андрија Пејовић рекао је да данашње затварање поглавља 30 представља значајну прекретницу у преговарачком процесу.

- Ово практично значи да је Црна Гора, када је ријеч о правилима и процедурама које важе у области међународне трговине, развојне политике и хуманитарне помоћи, већ готово постала дио ЕУ - навео је Пејовић.

Наглашавајући значај преговарачког процеса у поглављу један о слободном кретању робе, Пејовић је указао да ће реформе у овој области припремити црногорске компаније за равноправно учешће на заједничком европском тржишту од пола милијарде становника.

- Са друге стране, усвајање европских правила у области регионалне политике и управљања структурним фондовима, у оквиру поглавља 22, развиће нашу способност да као будућа чланица ЕУ успјешно искористимо европске фондове за бољи живот наших грађана и након чланства у ЕУ -рекао је Пејовић.

Предсједавајућа делегацијом Савјета ЕУ, министар европских послова Малте Елена Дали поздравила је добар напредак Црне Горе у спровођењу кључних реформи и испуњавању услова за чланство у Унији.

Представник Европске комисије, генерални директор за сусједску политику и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон похвалио је напредак Црне Горе у области владавине права и позвао на наставак добре динамике реформских процеса на плану европских интеграција.

Он је поздравио констуктивну улогу Црне Горе у области регионалне сарадњи и подршку коју Црна Гора пружа осталим земљама региона у процесу придруживања ЕУ.

Осми састанак Савјета за стабилизацију и придруживање одржан је раније данас у Луксембургу, којим је предсједавао Пејовић.

Делегацију ЕУ, у име високог представника за спољну политику и безбједност ЕУ Федерике Могерини, предводила је Далијева, док је у име Европске комисије састанак водио Данијелсон.

Извор: СРНА