latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:27 ⇒ 21/06/2017 | 10:50 | Аутор: РТРС

Београд у ишчекивању нове владе и Вучићеве инаугурације (ВИДЕО)

Инаугурација предсједника Србије, Александра Вучића у петак, биће најзначајнији дипломатски догађај у модерној историји Србије.
Инаугурација Вучића - Фото: РТРС
Инаугурација ВучићаФото: РТРС

Осим бројних државника, очекује се укупно пет хиљада званица. Детаљи инаугурације још нису познати, али према најавама, скуп ће бити искоришћен за промоцију Србије, са искључиво српском храном и дворанама украшеним по узору на регије у Србији.

Опозиција је, због трошкова, осудила одржавање свечаности.

Пред бившом зградом Савезног извршног вијећа при крају су радови на адаптацији у ново сједиште предсједника Србије.

Да ли је повратак угледа земље мотив преласка у импресивно здање у којем су се некада одржавале сједнице Покрета несврстаних - није познато, али је са 13 прес сала, шест салона и три дворане једино мјесто у којем може да се одржи инаугурација каква је планирана.

Свечаност инаугурације предсједника Србије трајаће око два сата. Уколико не буде кише, планирано је да на платоу, чак пет хиљада званица уз хорове и етно групе ужива у богатој српској култури и традицији.

Мјесто одржавања, међутим, није једина промјена у досадашњим инаугурацијама предсједника Србије. На Вучићеву, према очекивањима долази 20 шефова држава и влада што је највећи скуп државника у Београду још од смрти Јосипа Броза.

Док су на инаугурисању Томислава Николића државници регије, редом одбијали позив, на Вучићеву долазе предсједници Словеније, Црне Горе, Македоније.

Из Сарајева стижу сви чланови тројног Предсједништва.

Из Бањалуке, предсједник и делегација Српске.

Очекују се највиши представници Румуније, Грчке, Аустрије.

Долази комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.

Из Москве блиска сарадница Владимира Путина.

Из Мађарске предсједник Владе Виктор Орбан.

Долази и делегација Кине.

Вучићеву инаугурацију осудили су лидери опозиције Бошко Обрадовић и Зоран Ивковић назвавши је култом личности, а слично као и на полагању заклетве најављени су протести.

Србија је чини се, вратила дио угледа и то показује број државника који долазе на инаугурацију.

Чак и они који не планирају да дођу више то не говоре отворено као прије пет година, већ као у случају Хрватске предсједнице, изненада добију бол у врату.