latinica  ћирилица
20/06/2017 |  19:21 ⇒ 21/06/2017 | 09:11 | Аутор: РТРС

Рокови прошли, договора нема- спремају ли се радници Шума Српске на штрајк? (ВИДЕО)

Да ли ће радници Шума Српске у штрајк? Прије седам дана, представници Јединствене удружене синдикалне организације поставили су рок менаџменту предузећа да повуче спорни правилник о раду, којим ће, како тврде, примања по раднику бити смањена за 150 марака.
Шуме Српске - најава штрајка - Фото: РТРС
Шуме Српске - најава штрајкаФото: РТРС

За сутра су најавили прес конференцију. Генерални директор "Шума Српске" Ристо Марић тврди да нема разлога за штрајк, јер никоме од радника ништа није скинуто од плате.

Или повлачење Правилника о раду, или генерални штрајк, тако су говорили прије седам дана у јединственом удружењу синдикалне организације Шуме Српске.

Правилник је, тврде, донесен без договора са њима. Данас нису жељели о овоме да говоре, али су најавили да ће сутра на прес конференцији говорити о даљим поступцима када је овај проблем у питању.

-Уклико се у року од седам дана не повуче правилник који је донесен једногласно и без договора са синдикатом, ми ћемо ступити у генерални штрајк, категорична је Славица Елез, потпредсједница Јединствене удружене синдикалне организације ЈП "Шуме Републике Српске".

Генерални директор Ристо Марић је, тврде, изгубио повјерење радника, јер им је 16. маја обећао да неће примјењивати Правилник о раду, да би исти ступио на снагу 2.јуна.

Марић тврди да нема разлога за штрајк. Оптужио је ову синдикалну организацију за неистине и политиканство: "Њихови захтјеви су неоправдани, ја не знам кога они представљају јер су они регистровани не као синдикат већ као удружење синдикално које дјелује како дјелује."

Пријетња штрајком је посљедица скорих избора у Савезу синдиката и њихове намјере да прикрију нелегалне радње бившег Гранског синдиката, који се представљао као синдикат 'Шума Српске', истиче Марић.

Подсјетио је да је Влада Српске у јуну прошле године донијела одлуку којом су регулисана примања у јавним предузећима:"Ми смо на управи донијели правилник на основу одлуке Владе и тај правилнијк усвојио је надзорни одбор и не видим ниједан разлог да неко манипулише, да каже како је то директор донио пореко кољена."

Као упозорење запослени у више шумских газдинстава прошле седмице су одржали једночасовне штрајкове због, како кажу, незаконитог доношења Правилника о раду.

Марић је навео, да је овом синдикату данас упућен захтјев, у којем се тражи да у року од 15 дана докажу своју репрезентативност, како би евентуално могли да приступе преговорима о колективном уговору.