latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:54 | Аутор: РТРС

Суђење Станишићу и Симатовићу- Исказ свједока заснован на непровјереним информацијама

Одбрана бившег функционера Државне безбедности Србије Франка Симатовића доказивала је пред Хашким трибуналом да је исказ првог свједока оптужбе "РФ-153" о дјеловању српског ДБ-а у Хрватској 1991. године заснован на непровјереним и непотпуним информацијама.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Свједок, бивши припадник ДБ Србије, на поновљеном суђењу некадашњем шефу ДБ-а Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу, није одустао од свједочења да је ДБ Србије био актер ратних збивања у Книнској Крајини, источној Славонији и Барањи.

Бранилац Владимир Петровић тврдио је да "Бели орлови" нису били формација Српског покрета обнове Вука Драшковића, како је свједок "РФЈ-153" изјавио, на шта је свједок рекао да је "тако чуо", али да није чуо да је оснивач "Белих орлова" био београдски режисер Драгослав Бокан, како тврди одбрана.

Одбрана је навела да је члан СПО Ђорђе Божовић, за којег је свједок тврдио да је био међу "Белим орловима" у Белом Манастиру у октобру 1991. године, убијен средином септембра у Лици, тако да није могао бити у Белом Манастиру.

Свједок је као тачну прихватио сугестију браниоца Петровића да су се "тим крајевима кретали разни људи за које се није знало ни ко су, ни шта су, ни ко их је послао, ни за кога, ни против кога раде".

Исказ да су тада у Белом Манастиру српски снајперисти убијали људе на улицама, одбрана је оцијенила као противрјечну тврдњу самог свједока да су из тог града већ биле истјеране хрватске снаге.

Свједок је остао при изјави да је био очевидац једног таквог убиства.

Он је рекао да није знао да је на дан када је стигао у Книн, 15. маја 1991. године био одржан референдум о независности Хрватске, али је прихватио сугестију одбране да су се у то вријеме у земљу враћали "усташки и четнички емигранти".

Свједок је рекао да су се усташки емигранти "укључили у редовне хрватске снаге", а да је "познати четнички војвода, поп /Момчило/ Ђујић боравио на подручју Книнске Крајине".

Од краја Другог свјетског рата, када је побјегао у САД, до смрти 1999. Момчило Ђујић није се враћао на територију СФРЈ, у којој је сматран ратним злочинцем - пренијели су београдски медији.

Суђење Станишићу и Симатовићу биће настављено сутра исказом другог свједока оптужбе.

Послије првог суђења, првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 29. маја 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице, али је Апелационо вијеће овог суда 2015. године поништило ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Бивши шеф СДБ Србије Јовица Станишић /66/ и његов помоћник Франко Симатовић-Френки /67/ оптужени су за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила током рата у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Извор: СРНА