latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:27 | Аутор: РТРС

Звиздић-Туск: Статус кандидата најкасније у првом кварталу наредне године

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић истакао је, у разговору са предсједником Европског савјета Доналдом Туском, да је иза БиХ њена најуспјешнија европска година, али да има још пуно посла, те изразио очекивање да ће БиХ најкасније у првом кварталу наредне године добити статус кандидата.
ЕУ и БиХ - Фото: илустрација
ЕУ и БиХФото: илустрација

Звиздић је на састанку са Туском у Бриселу истакао да је у јединствени информациони систем за подршку европских интеграција БиХ до сада убачено око 20.000 страница одговора на упитник, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Он је истакао снажно опредјељење Савјета министара БиХ да одржи позитиван замах, настави са реформским процесима и напретком у европским интеграцијама, те нагласио битност валоризације постигнутих резултата и континуиране подршке ЕУ институција и држава чланица у том процесу.

Звиздић је информисао Туска о томе да БиХ, као земља истински посвећена промоцији мира, стабилности и просперитета у региону, активно ради на јачању регионалне сарадње у свим областима, као и на убрзању процеса евроатлантских интеграција региона.

Он је рекао да је Савјет министара БиХ већ одржао заједничку сједницу са Владом Србије, да ће ускоро бити одржана и једна са Владом Хрватске, те да се ради и на припреми сједнице са Владом Црне Горе, што убрзава рјешавања значајних билатералних питања и доприноси релаксацији политичких односа у региону.

Састанку, током којег је Звиздић информисао Туска о политичкој ситуацији у БиХ, напретку на европском путу и реформским процесима, посебно у вези са припремом одговора на Упитник Европске комисије, присуствовали су директор Дирекције за европске интеграције Един Дилберовић и шеф Мисије БиХ при ЕУ, амбасадор Лидија Топић.

Извор: Срна