latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:20 | Аутор: РТРС

БиХ-Црна Гора: Дефинисати мјеста за прелазак границе ван граничних прелаза

Споразумом о граничним прелазима за погранични саобраћај између Црне Горе и БиХ потребно је дефинисати мјеста за прелазак границе ван граничних прелаза у режиму пограничног сабраћаја, договорено је данас у Подгорици на сједници Мјешовите комисије.

На сједници Мјешовите комисије за праћење спровођења споразума између Владе Црне Горе и Савјета министара БиХ о граничним прелазима за међународни саобраћај и о граничним прелазима за погранични саобраћај констатовано је да постоји потреба за измјенама и допунама Споразума о граничним прелазима за погранични саобраћај и дефинисање прелазних мјеста за прелазак границе ван граничних прелаза у режиму пограничног сабраћаја, имајући у виду да је сарадња становништва пограничних подручја Црне Горе и БиХ основ добре сарадње двије земље.

У том смислу, Мјешовита комисија ће предложити надлежним тијелима одговарајуће измјене и допуне тог споразума, наводи се у заједничком саопштењу црногорског Министарства унутрашњих послова и Министарства безбједности БиХ.

"Тиме ће се допринијети лакшем кретању становништва настањеном у пограничним подручјима и прелажењу преко заједничке границе, као и развијању и унапређењу привредне, образовне, здравствене, социјалне, културне, спортске и других видова сарадње Црне Горе и БиХ", додаје се у саопштењу.

Истиче се да ће измјене и допуне Споразума бити спроведене у складу са унутрашњим правним процедурама у Црној Гори и БиХ, одговарајућом директивом ЕУ и од значаја је у Црној Гори за спровођење мјера из Поглавља 24 - Правда слобода и безбједност, за подобласт спољашње границе и Шенген.

"Договорена је и динамика припрема за успостављање заједничке граничне контроле на будућим заједничким прелазима Шћепан Поље-Хум, Враћеновићи-Делуша, Илино Брдо-Клобук и Ситница-Зупци, да би биле поједностављене граничне контроле и убрзан промет људи и робе између Црне Горе и БиХ", додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА