latinica  ћирилица
20/06/2017 |  16:09 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Министарство- За потребе избјеглих и расељених лица 80 милиона КМ

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске у наредне двије године имплементираће пројекте намијењене за рјешавање проблема избјеглих и расељених лица укупне вриједности око 80 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У ресорном министарству Срни је речено да у Републици Српској тренутно борави 21.991 породица, односно 68.186 лица из категорије расељених и избјеглих, те да велики број њих нису ријешили свој статус иако је прошло више од 20 година од рата.

За потребе ове најугроженије категорије становништва, Влада Српске сваке године путем Редовног програма рјешавања проблема избјеглих и расељених лица издвоји значајна средства, а осим тога, средства се обезбјеђују и кроз реализацију заједничких пројеката.

"Само путем Регионалног програма стамбеног збрињавања биће изграђено око 1.000 стамбених јединица у Републици Српској, а постоји могућност да неки од пројеката буду настављени и у наредним годинама, тачније 2019. и 2020. године", кажу у ресорном министарству.

Ријеч је о Пројекту затварања колективних центара и алтернативних смјештаја, Пројекту обнове стамбених јединица за расељене особе у БиХ и Пројекту реконструкције стамбеног фонда, који се финансира из кредитних средстава.

Из ресорног министарства истичу да је Пројектом затварања колективних центара и алтернативног смјешатаја, који се спроводи на подручју 15 локалних заједница у Републици Српској, предвиђено стамбено збрињавање 694 породице.

Укупна вриједност овог пројекта на нивоу БиХ је око 104 милиона евра, а Републици Српској је припало 29 милиона, од чега је кредитно задужење 18 милиона евра, док домаћа средства износе 11 милиона евра.

Из Министарства подсјећају да је у току реконструкција зграде старе болнице у Дервенти, која ће по завршетку радова постати Геријатријски центар и који ће наредне године, када је очекује завршетак радова, моћи да прими 120 старих и изнемоглих лица. Вриједност ових радова је око два милиона КМ.

У току је јавна набавка за извођење радова у Модричи и Фочи, гдје би у августу требало да почне изградња 42 стамбене јединице, а до краја године јавне набавке би требало да се окончају и у осталим општинама.

"Реализацију овог пројекта од самог почетка су пратили бројни проблеми и кашњења због спорих административних процедура, а када се коначно кренуло у активности на терену појавио се проблем плаћања ПДВ-а, који није јасно дефинисан у Оквирном споразуму о кредиту", кажу у ресорном министарству.

Иако је Министарство финансија Републике Српске било сагласно да се ПДВ плаћа из кредитних средстава, дошло је до застоја у плаћању.

Из Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске се надају да ће тај проблем бити ријешен, јер је Савјет министара БиХ усвојио амандман на Оквирни споразум о кредиту, којим се регулише ово питање.

"Ово је сигурно један од најхуманијих пројеката и његовом реализацијом ће бити ријешени велики проблеми корисника алтернативног смјештаја", оцијенили су у ресорном министарству.

Према подацима Министарства, од укупно 21.991 породица из категорије расељених и избјеглих, на простору Републике Српске борави њих 19.207 која су промијениле мјесто боравка у БиХ, а 2.784 породице су избјегле из Хрватске.

"Потребе ове веома осјетљиве категорије становништва су велике, а самим тим потребна су и огромна средства да би се ти проблеми ријешили", кажу у ресорном министарству.

У свијету се данас обиљежава Међународни дан избјеглица који је установљен у децембру 2000. године одлуком Генералне скупштине УН.

У поруци поводом Међународног дана избјеглица, генерални секретар УН Бан Ки Мун указао је на узнемирујући тренд смањења броја избјеглица који могу да се врате кућама.

Извор: СРНА