latinica  ћирилица
20/06/2017 |  15:05 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Бијељина: Протест избјеглих и расељених лица (ВИДЕО)

У Бијељини је одржан протестни скуп који је поводом 20. јуна, Међународног дана избјеглих и расељених лица, организовало Удружење избјеглица и социјалне правде ''Правда''.
Протест избјеглих и расељених - Фото: РТРС
Протест избјеглих и расељенихФото: РТРС

Iзбјегли и расељени који су се данас окупили на Тргу Краља Петра Карађорђевића у Бијељини захтијевају доношење новог Закона о избјеглицама у БиХ, формирање фонда за правичну надокнаду уништене имовине, стамбено збрињавање избјеглица у колективном смјештају, те већу социјалну правду у друштву.

Захтјеве су упутили свим релевантним институцијама на свим нивоима власти у БиХ.



За посљедње двије деценије морало се ријешити питање избјеглица у БиХ, сматрају грађани окупљени у Удружењу избјеглица и социјалне правде ''Правда '', указујући првенствено на имовинске и економске проблеме ове популације.

- По показатељима којим баратају министарства у БиХ има још 98.000 избјеглих и ресељених, у Српској 61 одсто, 16.000 у колективним центрима, то су алармантни подаци, каже Душан Стевановић, предсједник Удружења избјеглица и социјалне правде ''Правда''.

Дејтонски мировни споразум Анексом 7 гарантује новчану надокнаду уништене имовине, што је практично могуће остварити једино формирањем Фонда за правичну накнаду у БиХ,чему се надају многе породице које се нису вратиле у своје уништене куће, нити имају гдје да се врате.

Један од захтјева удружења "Правда" је и да се прикупе демографски подаци о миграцији Срба 1992. године и њиховим материјалним губицима у протеклом рату.

- Скупљамо податке за социјалну карту, да бисмо могли да направимо демографску карту за материјално потраживање за све оно што је остало у мјесту одакле су силом протјерани, појашњава Патар Млађеновић, из Удружењеа "Правда".

Захтјеви који се односе на побољшање положаја избјеглица, као и пензионера и демобилисаних бораца, упућени су свим релевантним институцијама на свим нивоима власти у БиХ, а од Министарства за избјегла и расељена лица БиХ затражено је да предложи Закон о избјеглицама.