latinica  ћирилица
20/06/2017 |  14:41 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Иванић у Бриселу о ситуацији у сектору одбране у БиХ (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић информисао је у Бриселу чланове Сјеверноатлантског савјета на нивоу сталних представника о тренутној ситуацији у сектору одбране у БиХ, у првом реду о недавном усвајању документа Преглед одбране.
Брисел - НАТО - Иванић - Фото: СРНА
Брисел - НАТО - ИванићФото: СРНА

Документ Преглед одбране је, након вишегодишњег застоја, усвојен у Предсједништву БиХ, а њиме је утврђено смањење броја локација и броја припадника Оружаних снага БиХ, као и планови за њихову даљу модернизацију.

Говорећи о значају активације МАП-а за БиХ /Акциони план за чланство/, Иванић је нагласио да је ријеч о питању за које постоји сагласност политичких представника све три етничке групе како из власти, тако и из опозиције.

Током данашњег састанка било је ријечи и о актуелном статусу књижења перспективне војне имовине, које представља предуслов за активацију МАП-а, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Наглашено је да су направљени и значајни помаци у вези са питањем рјешавања вишкова наоружања и војне опреме, било кроз уништавање или одговарајуће донације.

Важан сегмент дјеловања Оружаних снага БиХ представља и учешће у међународним мировним мисијама.

Предсједавајући Предсједништва БиХ подсјетио је на посјету припадницима Оружаних снага који учествују у мировној мисији у Авганистану, одакле носи веома позитивне утиске.

Иванић је рекао да БиХ може да буде поносна на допринос који припадници Оружаних снага пружају у очувању мира и безбједности у тој земљи, као и на професионалност и одговорност којом обављају своје задатке.

У наставку састанка, предсједавајући Предсједништва БиХ одговарао је на бројна питања амбасадора земаља чланица у вези са стањем у сектору одбране, безбједношћу, општим политичким приликама и регионалној сарадњи.

Делегација БиХ, коју предводи Иванић, разговарала је и са замјеником генералног секретара НАТО Роз Готемелер, те посјетила сједиште Мисије БиХ при НАТО-у.

Иванић наставља радну посјету Бриселу, гдје је за сутра планиран састанак са члановима Групе пријатеља БиХ Европског парламента. Састанку ће присуствовати и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

У делегацији БиХ су, осим Иванића и Звиздића, министар одбране БиХ Марина Пендеш и шеф Мисије БиХ при НАТО-у Алмир Џуво.

Састанку су присуствовали и савјетник хрватског члана Предсједништва БиХ Игор Планинић, савјетник бошњачког члана Предсједништва БиХ Селмо Цикотић, савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, војни представник БиХ при НАТО-у Алија Кожљак и замјеник шефа Мисије БиХ при НАТО-у Гордана Томић Макуљевић.

Предсједавајући Иванић сутра ће разговарати и са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ Кристијаном Даном Предом, као и са предсједником Европске народне партије Џозефом Долом.