latinica  ћирилица
20/06/2017 |  14:11 | Аутор: РТРС

Договорена посјета представника 40 кинеских компанија

Директор Агенције за промоцију страних инвестиција /Фипа/ БиХ Гордан Милинић договорио је са представницима града Нингбо из Кине посјету 40 кинеских компанија БиХ у октобру.
Гордан Милинић - Фото: РТРС
Гордан МилинићФото: РТРС

Директор сектора за прекогранична улагања Нингбоа Пан Јингминг и Милинић закључили су на састанку у Сарајеву да постоји неискориштени потенцијал за унапређење сарадње између БиХ и Нингбоа у секторима метало-прераде, производње хране, дрво-прераде, енергетике, ИТ сектора, те да је потребно интензивирати контакте.

Фипа ће приликом посјете привредника из Нингбоа припремити презентације атрактивних инвестиционих пројеката, састанке са релевантним министарствима на свим нивоима власти и власницима пројеката, те организовати и посјете могућим локацијама за улагање, саопштено је из ове агенције.

Нингбо, град са више од седам милиона становника, има 160.000 приватних компанија, од којих су 21 на листи 500 водећих приватних предузећа у Кини, као и више од 360.000 мањих породичних фирми.

Проглашен је 2013. године за једно од најатрактивнијих одредишта за улагања у Кини, али и за један од најактивнијих градова у ширењу бизниса у иностранство. Међу водећим је и по броју индустријских и бесцаринских зона.

Приватни сектор учествује са готово 80 одсто у укупном бруто домаћем производу Нингбоа и покрива 85 одсто радних мјеста.

Посјета кинеске привредне делегације града Нингбо биће прва секторски и пројектно системски организована посјета једне привредне делегације из Кине, током које ће фокус бити ставиљен на конкретне инвестиционе и извозно-оријентисане пројекте и договоре о сарадњи, додоје се у саопштењу.

Извор: СРНА