latinica  ћирилица
20/06/2017 |  14:08 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Влада Српске интензивно преговара о реструктуирању јавног дуга

Влада Републике Српске води интензивне преговоре око реструктурирања јавног дуга. Циљ је препаковати један дио задужења Републике Српске који има краћи период отплате, те дио кредита локалних заједница, изјацио је за министар финансија Српске, Зоран Тегелтија за портал "Капитал".
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Истиче да велики дио унутрашњег дуга у овом моменту већ реструктурирају локалне заједнице, па и нека јавна предузећа, и да тај износ може обезбиједити домаћи финансијски сектор, за разлику о задужења Српске.

"Износ о којем је прољетос на Јахорина бизнис форуму говорио предсједник Републике Српске Милорад Додик је много већи и он се не може обезбиједити на домаћем финансијском тржишту. О томе се врло интензивно преговара и имамо начелне договоре са становишта рокова и износа. Нама је потешкоћа што Република Српска има ограничења са становишта излажења на међународно финансијско тржиште", објаснио је Тегелтија.

Говорећи о ликвидности буџета Српске рекао је да је, у прошлој и претпрошлој години, било проблема са обезбјеђивањем средстава због чега су се обавезе сервисирале из текућих прихода, тако да је у једном тренутку било значајних кашњења у плаћању добављача, али и грантова.

"У овој години смо сервисирали много више кредита него што смо планирали. У доста смо доброј ситуацији када је у питању ликвидност буџета. Наша дуговања су значајно мања него у претходном периоду, а сва дуговања према добављачима су исплаћена за 2016. годину. Остала су дуговања према пољопривредним произвођачима и до краја овог мјесеца ћемо и то завршити. Почели смо плаћати и неке обавезе према њима из 2017. године. Наравно, постоји велики дио текућих обавеза које измирујемо у дан, онако како је предвиђено. Мислим на плате, пензије, инвалиднине и остала социјална давања", нагласио је Тегелтија.

Коментаришући неусвајањи сета закона о акцизама нагласио је да, што се њега тиче, аранжман са ММФ-ом не постоји, као и да је "сахрањена" и Реформска агенда јер се БиХ у заједничким институцијама показала као неспособна да извршава своје међународне уговорне обавезе. Оцијенио је да ће све озбиљне реформе морати да сачекају нову власт послије 2018. године. Тегелтија је најавио да ће, због тога, кредитна средтва која су требала бити добијена од ММФ - а Српска надомјестити на домаћем и иностраном тржишту капитала.

Министар финансија је нагласио да због најављеног повећања пензија у 2017. години неће бити потребна измјена буџета Српске јер ће планирани износ бити довољан да се исплати задњи квартал пензија увећан за три одсто. Рекао је да се очекује повећање доприноса за пензијско-инвалидско осигурање што би био један од главних извора за повећање пензија у цијелој 2018. години.

Говорећи о стању у здравству, подсјетио је да су највећи дужници здравствене установе које ће морати бити реструктуриране да не праве нове губитке.

"Тај процес је у сарадњи са Свјетском банком и практично ће постојати два пројекта – примарна и терцијарна здравствена заштита", нагласио је Тегелтија.

Коментаришући ситуацију у вези са стањеем у банкарском сектору, рекао је да у ИРБ - у није биран нови Надзорни одбор јер наредне седмице у посјету Српској долази мисија Свјетске банке с којом ће бити усаглашено стратешко писмо око организације ИРБ-а, након чега ће бити расписан конкурс за чланове новог Надзорног одбора који ће изабрати новог директора. Тегелтија је потврдио да је Влада Српске у скупштинску процедуру упутила нове приједлоге за именовање директора и замјеника директора Агенције за банкарство Према његовим ријечима, о овим приједлозима Народна скупштина би требало да расправља 4. јула.

Извор: Независне новине - Цапитал