latinica  ћирилица
20/06/2017 |  12:06 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Линта: Срби у региону, грађани другог реда!

Предсједник Савеза Срба из региона, Миодраг Линта, изјавио је да 22 године од завршетка рата на простору бивше Југославије, те 18 година након рата на Косову и Метохији, стотине хиљада протјераних Срба и других грађана не могу да остваре имовинска, стечена и бројна друга права.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је у писаној изјави поводом Свјетског дана избјеглица навео да власти у Загребу, Сарајеву и Приштини воде политику цементирања етничког чишћења Срба и низом закона легализују отимачину српске јавне и приватне имовине. Он је додао да су правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини етнички мотивисана, те да им је циљ да се суди само Србима без обзира да ли су или нису починили злочине, а да се ослободе кривичне одговорности злочинци из реда хрватског, бошњачког и албанског народа.

Позвао је УН, ЕУ, Савјет Европе, ОЕБС, САД и Њемачку да захтијевају од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да коначно почну примјењивати Анекс Г Бечког споразума о сукцесији који штити имовинска и стечена права грађана са подручја бивше Југославије која су имали на дан 31. децембра 1990. године. Линта је затражио од међународних институција да престану са политиком двоструких стандарда у суђењима за ратне злочине, који су далеко строжи за Србе, а далеко блажи за Хрвате, Бошњаке и Албанце.

Извор: СРНА