latinica  ћирилица
20/06/2017 |  12:03 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Марић: Нема разлога за штрајк у "Шумама Српске"

Генерални директор "Шуме Републике Српске" Ристо Марић рекао је да нема разлога за било какав штрајк у том јавном предузећу и нагласио да представници, како је рекао, такозване Јединствене удружене синдикалне организације "Шума Републике Српске" пријетећи штрајком радника "дезавуишу јавност, потурајући неистину бавећи се политиканством".
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

"Они пријете штрајком само зато јер се ближе избори у Савезу синдиката Републике Српске и покушавају да прикрију све нелегалне радње бившег такозваног Гранског синдиката који је себе представљао као синдикат 'Шума Републике Српске'. Било би им боље да испуне услове Закона о раду када је ријеч о регистровању и репрезентативности синдиката", изјавио је Марић Срни.

Он је навео да ће им данас бити упућен закључак од послодавца да у року од 15 дана доставе све што је неопходно како би послодавац могао да се одреди према њиховој репрезентативности и да би евентуално могли да сједну и приступе преговорима о јединственом колективном уговору.

Генерални директор "Шума Републике Српске" је напоменуо да ће, уколико не доставе потребну документацију за репрезентативност, Управа предузећа приступити преговорима са Синдикатом радника запослених у ЈП "Шуме Републике Српске" који је већ испунио услове репрезентативности и ићи ка потписивању јединственог колективног уговора.

Он је истакао да нема разлога за било какав штрајк радника у "Шумама Републике Српске" јер никоме од радника "ништа није скинуто од плате".

Марић је рекао да "предузеће 'Шуме Републике Српске' није могло донијети ништа мимо одлука Владе Републике Српске", подсјетивши да је Влада у јуну прошле године донијела одлуку којом су регулисана примања у јавним предузећима.

"Ништа мимо те одлуке ЈП 'Шуме Републике Српске' није урадило, једнако поступајући по тој одлуци Управа је ускладила Правилник о накнадама у складу са Правилником Владе Републике Српске и упутила га Надзорном одбору који га је усвојио", појаснио је Марић.

Предсједник и замјеник предсједника Јединствене удружене синдикалне организације Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Душан Марковић и Славица Елез најавили су да ће сутра у Бањалуци на конференцији за новинаре детаљно упознати јавност о разлозима организовања штрајка радника овог предузећа.

Најављено је да ће штрајк бити организован због једностраног доношења Правилника о раду којим су примања по раднику смањена за 150 КМ, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Извор: Срна