latinica  ћирилица
20/06/2017 |  12:00 | Аутор: РТРС

Бањалука: На седам јавних чесми вода није за пиће

Представници Одјељења за инспекцијске послове бањалучке Управе града открили су приликом анализе исправности воде на 11 од 14 јавних чесми на подручју града, које нису у саставу градског водовода, да на седам чесми вода не задовољава услове из Правилника о здравственој исправности воде за пиће.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Вода за пиће није исправна на јавним чесмама - "Вуксанов точак" у Карановцу, "Точкови-граб" у Улици Манастира Гомионице, "Мишића врело" у Буквалеку, те "Буковац" у Буковцу, уз пут Бањалука-Бронзани мајдан, чесма "Платоново врело" код Венеција моста, као и јавна чесма "Понир" на врху Понира и чесма "Ловачка вода-Седра" уз саобраћајницу према насељу Понир.

На овим локалитетима у наредним данима биће постављене табле са упозорењем.

Из Управе града апелују да појединци не уклањају табле са упозорењима, јер на тај начин доводе у опасност све оне који би због необавијештености користили неисправну воду.

Анализом узетих узорака у овлаштеној лабораторији Института за јавно здравство Републике Српске, утврђена је микробиолошка исправност код четири узорка воде са локалитета - "Мушка вода" у Улици војводе Уроша Дреновића, чесма на купалишту "Абација", "Студенац" на лијевој обали Врбаса и на плажи "Зелена" у близини Спортске дворане "Обилићево".

На три јавне чесме "Ајдаров точак", "Чивчијин точак" и "Водица-Шехер" није било сталног тока воде, те узорци за анализу нису ни узети, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Вршилац дужности начелника Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је да је ријеч о активностима које надлежне инспекције обављају сваке године на локалитетима који су доступни грађанима.

Кецман је навео да је циљ да се грађани благовремено упозоре на евентуалне опасности конзумације здравствено неисправне воде.

Извор: СРНА