latinica  ћирилица
20/06/2017 |  11:18 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Кривичне пријаве против шест лица

У оквиру акције „СТОП преварама, до пензије поштено“ Фонд ПИО је, на основу обимне документације и чињеница, поднио кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Требињу против шест лица која су у периоду од 2005-2009. године преваром остварила право на инвалидску пензију.
Фонд ПИО Републике Српске, филијала Бања Лука - Фото: РТРС
Фонд ПИО Републике Српске, филијала Бања ЛукаФото: РТРС

Лица В.С. (1970) и П.Б.(1962) из Берковића, Н.С. (1966) из Билеће, П.Ж.( 1965) и С.В. (1956) из Требиња и Л.Р. (1964) из Љубиња поднијела су лажну медицинску документацију при оцјени радне способности чиме су оштетили Фонд за око 215 000 КМ. Како је саопштено из Фонда, они су приликом подношења захтјева за остваривање права на инвалидску пензију приложили фалсификовану медицинску документацију од Регионалног медицинског центра "Др Сафет Мујић'' Mостар и Војномедицинске академије Београд.

Свих шест лица су, ради увјерљивости, достављали лажну медицинску документацију од једне здравствене установе, при чему неки и два-три отпусна писма, или налаза љекара за различите периоде.

Након сумњи у исправност документације и учесталост, у правилу, истих дијагноза провјером утврђено је да медицинска документација није вјеродостојна, нити је издата од стране Регионалног медицинског центра "Др Сафет Мујић'' Mостар и Војномедицинске академије Београд.