latinica  ћирилица
20/06/2017 |  10:47 | Аутор: РТРС

Пророковић: Везе са Русијом треба чувати без обзира на притиске

Политички аналитичар Душан Пророковић оцијенио је да Вашингтон и Брисел изјавама о Српско-руском хуманитарном центру у Нишу врше притисак на српске власти да прекину везе са Русијом да би окончали геополитичке процесе који су започели на овим просторима деведесетих година прошлог вијека.
Душан Пророковић (фото: strateskealternative.rs) -
Душан Пророковић (фото: strateskealternative.rs)

Пророковић је за "Спутњик" рекао да Србија за сада може да се супротстави тим процесима и да везе са Москвом треба чувати.

"Циљ им је исјећи све контакте Србије са Русијом, потиснути Русију са Балкана и геополитички завршити процес, који је овде започет деведесетих година прошлог вијека - фрагментацију српског етнопростора, легитимизацију и легализацију такозване државе Косово у међународним односима", рекао је Пророковић.

Он сматра да би се вјероватно у сљедећем кораку ишло на укидање Републике Српске као и да би било настављено инсистирање на стварању посебног, "хибридног" црногорског идентитета у Црној Гори.

Пророковић је оцијенио да у случају наставка таквог развоја догађаја, Србија, за пет до десет година неће имати другог избора него да се прикључи НАТО-у.

"Уколико одустанемо од својих националних интереса и ресуверенизације Србије, они ће са таквим процесима наставити и довешће нас у ситуацију да нећемо имати пуно избора. Данас још имамо избора и везе са Русијом треба чувати", закључио је он.

Извор: СРНА