latinica  ћирилица
20/06/2017 |  10:35 | Аутор: РТРС

Кафа мијења укус због климатских промјена

Кафа би у будућности могла да постане мање укусна и скупља, пошто се због климатских промјена мијења њен квалитет и смањују површине на којима се узгаја ова биљка, наводе научници лондонске ботаничке баште "Кју гарденс".
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Производња кафе у Етиопији, колијевци најквалитетнијег зрна арабике, могла би да буде угрожена у наредних 100 година уколико се ништа не предузме, упозорава се у извјештају.

"У Етиопији и читавом свијету биће све мање кафе уколико не учинимо ништа. Вјероватно ће бити мање укусна и скупља", рекао је доктор Арон Дејвис, један од аутора извјештаја, пренио је Би-Би-Си.

Прогнозирана потрошња премашује производњу већ трећу годину узастопно, наводи се у подацима Међународне организације за кафу /ИКО/. До сада су велике залихе из родних година омогућиле да се избјегну несташице и већи раст цијена.

Извозници се све више ослањају на залихе, а редовне годишње количине тренутно су на ниском нивоу, наводи ИКО.

Постоји и бојазан од неповољних временских прилика у наредних неколико мјесеци у Бразилу и Вијетнаму, два највећа произвоћача кафе у свијету.

"Испоруке кафе високог квалитета озбиљно су угрожене климатским промјенама, болестима и пошастима, притиском на земљиште и недостатком радне снаге, а потражња за овим врстама кафе расте сваке године", рекао је доктор Том Шилинг, директор Свјетског института за истраживања о кафи.

Он је додао да је у неким подручјима гдје се узгаја кафа температура већ толико порасла да је почела да утиче на квалитет зрна.

"Логичан резултат је да ће цијене морати да порасту, нарочито када је ријеч о зрнима највишег квалитета, која су најугроженија", рекао је овај стручњак.

Тренутне површине за узгајање кафе у Етиопији могле би да буду умањене за 60 одсто имајући у виду потенцијални раст просјечне температуре за четири степена до краја вијека, прогнозира се у студији "Кју гарденса".

Извор: СРНА