latinica  ћирилица
20/06/2017 |  09:27 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

Журнал: Катарац Ал Суваиди, финансијер терориста, годинама послује у БиХ

Фондација Катар Шерити на подручју БиХ дјелује од 1994. године, док је њен оснивач Али Абдулах Ал Суваиди 2013. године основао компанију Ал-Суваиди Трединг. Према судском регистру, основна дјелатност ове фирме је "организација састанака и пословних сајмова".
Документ (фото:zurnal.info) -
Документ (фото:zurnal.info)

Фондација "Катар Шеритy", коју су власти Саудијске Арабије, са њеним оснивачем Али Абдулахом ал Суваидијем, ставиле на листу лица и организација које финансирају тероризам, годинама послује на територији БиХ, сазнаје Журнал.

Листа катарских финансијера тероризма званично је објављена 9. јуна ове године, а осим Саудијске Арабије, на својим официјелним страницама објавиле су је власти Египта, Бахреина и Уједињених Арапских Емирата. Али Абдулах Ал Суваиди на листи се налази под редним бројем 21, док је "Катар Шаритy "трећа на листи фондација и организација које финансирају тероризам.

Према судском регистру, основна дјелатност ове фирме је "организација састанака и пословних сајмова". Директор предузећа је Нихад Џихић из Тешња, иначе припадник селефијског покрета у БиХ, који често организује предавања за своје сљедбенике.

Осим директора Џихића, у предузећу "Ал Суваиди Трејдинг" нема других запосленика. Извјештаји о финансијском пословању предузећа, доказ су да ово предузеће не послује. Од 2013. године, у рубрици приходи стоји "нула", док је у коначном извјештају наведено да предузеће четири године заредом послује са губитком. Без обзира на то, фирма још није угашена.

Џихићев брат, Мухамед, потврдио је за "Журнал" да Нихад ради за Али Ал Суваидија, као и да му је познато да је фондација "Катар Шеритy" на саудијском списку финансијера тероризма. Према информацијама Журнала, Али Ал Суваиди, на територији БиХ боравио је до 12. маја 2017. године, када је са сарајевског аеродрома одлетио за Истанбул. Тридесетак дана касније, његово име нашло се на списку финансијера тероризма.

Током 2016. године, са представницима ове фондације, сусрео се и федерални министар за избјегла и расељена лица – Един Рамић. Управо те године, према званичном финансијском извјештају  ова организација на подручју БиХ инвестирала је око пола милиона марака док је на глобалном плану, а највише у Сирији, "инвестирано" око 90 милиона марака.

Те године, Али Ал Суваиди инвестирао је на подручу Тешња, а координатор пројекта био је Мухамед Џихић, брат Нихада Џихића који је директор компаније "Ал Суваиди Трејдинг". Посредник у инвестирању била је хуманитарна организација Ал Вагф из Холандије, чији је директор сарајевског представништва Исмир Карага, такођер један од виђенијих чланова  селефијског покрета. Посљедња активност ове фондације забиљежена је у марту ове године, када је расписан тендер за набавку трактора с прикључцима. Као адреса на коју се требају достављати понуде, наведена је адреса Ријасета Исламске заједнице БиХ.

Извор: Журнал. инфо