latinica  ћирилица
20/06/2017 |  09:02 ⇒ 09:16 | Аутор: РТРС

Карнишовас: Јокић нам је дао идентитет

Легендарни литвански кошаркаш Артурас Карнишовас од прије неколико дана је нови генерални менаџер Денвер Нагетса, а као темељ тима види Николу Јокића.

Карнишовас је један од најзаслужнијих за долазак Јокића у Колорадо, он је са досадашњим GM Тимом Конелијем изградио језгро екипе коју уз Србина сада чине Џамал Мареј, Гери Херис, Хуанчо Ернангомес.

"Јокић се премишљао док није одлучио да изађе на драфт. Мислим да смо били најагресивнији да га задржимо ту. Није као да нико није знао за њега прије драфта, па смо срећни што смо успјели да га изаберемо. Најтеже за њега је био развој снаге који је потребан за лигу. Што се тиче вјештине то је све имао – шут, пас и остале ствари. Кретао се као најбољи центри само захваљујући томе. Сви су се питали како се прилагодио и успио у лиги без снаге", рекао је Карнишовас.

За само двије године Јокић је од нејаког момка из Србије постао лидер тима и играч око кога ће Нагетси да граде екипу.

"Јокић нам је дао идентитет који смо тражили. Прошле године смо били у потрази за тим идентитетом. Били смо офанзивна екипа, али не и дефанзивна. Морамо да унаприједимо тај сегмент, али смо скоро сигурни да смо нашли играче да их уметнемо уз Николу. Имамо језгро, играче који могу да се добро крећу без лопте, додају, пронађу простор за шут, то ће нам помоћи да тражимо нове, чак и на драфту", истакао је Литванац.

Карнишовас никад није играо у НБА, али је добро упознат са америчким кошаркашким системом ,јер је четири године играо на колеџу почетком 1990-их.

Има скоро 15 година менаџерског искуства у НБА, радио је четири године у сједишту лиге и пет у Хјустон Рокитсима, а у Денверу је од 2013.

Претходних недјеља је био кандидат за ГМ Милвоки Бакса и Бруклин Нетса, али је ипак остао у Колораду гдје је замјенио Тима Конелија, новог предсједника кошаркашких операција.

Њих двојица су претходних година драфтовали између осталих Јусуфа Нуркића и Јокића 2014, те Ернангомеса прошлог љета, а у четвртак ће Нагетси бирати са 13, 49. и 51. позиције на драфту.

Извор: Б92