latinica  ћирилица
18/06/2017 |  10:07 ⇒ 19/06/2017 | 07:53 | Аутор: РТРС

Италијански генерал сумња у интерпретацију да су Срби гранатирали Маркале

Пензионисани италијански НАТО генерал и војни дипломата Бјађо ди Грација рекао је да сумња у званичне интерпретације догађаја на Маркалама, према којој су ту сарајевску пијацу гранатирали Срби, као и да су у Рачку Срби масакрирали Албанце.
Маркале - Фото: Screenshot
МаркалеФото: Screenshot

Ди Грација, који је спровео истрагу о гранатирању Маркала, истакао је да сумња да би Срби гађали пијацу удаљену неколико корака од православне цркве.

Он је за београдску "Политику" рекао да је извјештај о томе послао Команди посматрачке мисије Европске заједнице, али да нису били заинтересовани и ништа се није десило.

Ди Грација је оцијенио да је његов извјештај о догађају на Маркалама доживио сличну судбину као и допис његовог италијанског колеге о Рачку.

Наводећи да у почетку није вјеровао у српско објашњење Рачка, Ди Грација је рекао да је послије неколико дана од дешавања у Рачку срео једног колегу, италијанског официра на дужности посматрача ОЕБС-а, који му је рекао да тај догађај није онакав као што га приказују на телевизији.

Према његовим ријечима, тај колега је први стигао на мјесто догађаја и није затекао призоре које су потом пренијели медији.

"Послао је извјештај шефу Мисије ОЕБС /Вилијаму Вокеру/, али ништа се није догодило", испричао је Ди Грација.

Он је увјерен да су косовски Албанци били срећни када се догодио Рачак и да би га, да се није догодио, "свакако у погодном тренутку измислили".

Ди Грација је рекао да много исламистичких бораца потиче са Косова и Метохије, као и из БиХ, те да су државне границе Косова и БиХ бесмилица, за разлику од граница Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, које су стабилне и добре.

Он је рекао да је бомбардовање СР Југославије било експериментални рат НАТО и то је упоредио са бацањем атомске бомбе на Нагасаки.

Извор: Срна