latinica  ћирилица
14/06/2017 |  18:39 ⇒ 15/06/2017 | 07:33 | Аутор: РТРС

Од сутра јефтинији лијекови - провјерили смо и колико! (ВИДЕО)

Од сутра на снагу и званично ступа нови правилник о цијени лијекова у БиХ. У Агенцији за лијекове наводе, да ће поједини лијекови појефтинити за више од 50 одсто.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

У бањалучкој апотеци "Анафарм" потврдили су нам да су добили нови цјеновник, и да ће од сутра почети усаглашавање цијена. Новим правилником, цијене неких од најпродаванијих лијекова биће знатно ниже.

"Ми који ажурно радимо свој посао, припремамо се већ мјесец дана за предстојеће појефтињење лијекова. То се углавном однсои на лијекове произвођача са простора бивше Југославије који су одобрили нивелисање на постојеће лагере апотека. Тако да већ пацијенти имају лијекове по нижим цијенама", истакла је Ана Голић Јелић, руководилац ове апотеке. 

Грађани, који су годинама чекали ову одлуку, ипак нису у потпуности задовољни. Очекивали су знатнија појефтињења. Кажу, цијене лијекова и након појефтињења, биће знатно веће у односу на Србију.

Фармацеутска индустрија до сада је сама диктирала цијене лијекова у БиХ. По угледу на земље у окужењу, максималне велепродајне цијене лијекова сада су одређене новим Правилником.

"Малопродајна маржа је она маржа коју зарачунавају апотеке и која се додаје на велепродајну цијену лијека. Она је диктирана од стране једног и другог ентитета, у Републици Срспкој се креће у распону од 0 до 20% у ФБИХ од 0 до 25%"", каже Биљана Тубић, помоћник директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Смањењем цијена лијекова олакшање ће осјетити и Фонд здравственог осигурања Републике Српске. Трошкови за лијекове које они финансирају требало би да буду мањи за око осам одсто.