latinica  ћирилица
14/06/2017 |  16:23 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Правосуђе функционише боље него раније

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија изјавио је данас да правосудни систем БиХ функционише боље него прије, те да је расправа током данашње тематске сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о стању у правосуђу представљала различито виђење исте ствари.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

"Међутим, сваки пут кад било који политичар проговори и искористи скупштинску говорницу или медиј да прича о појединачном предмету у правосуђу који је у току и није завршен, он врши притисак на правосудне институције", рекао је Тегелтија новинарима.

Он сматра да грађани имају разлога да вјерују у правосуђе, које сасвим сигурно може да има недостатке као систем, али зато постоји регулаторно тијело које треба да исправља недостатке када их уочи.

Тегелтија је напоменуо да чињеница да је неко од судија или тужилаца некада био дио политичке партије не мора ништа да значи.

"То није искључујући фактор за било кога. Судије су грађани, прије свега, ове земље, они су дијелови овог друштва и имају право да се баве свим активностима које су у друштву дозвољене, али оног тренутка када се опредијеле за правосудну професију, правосудну функцију, у том тренутку престаје њихов политички ангажман", поручио је предсједник ВСТС-а БиХ.

Он је додао да судије и тужиоци морају да воде рачуна о перцепцији јавности да ниједна политичка опција нема утицаја на његов рад, те да због тога не би смјели бити чланови, а камоли руководиоци политичких странака.

Одговарајући на питање због чега је највише критике на рад правосуђа изречено од представника власти на нивоу БиХ, Тегелтија је рекао да сматра да су паушалне и популистичке оцјене да је правосуђе под политичком контролом.

"Не разумијем под чијом контролом би могао бити правосудни систем, под контролом опозиције? То је паушалан приговор, врло популистички, ослања се на општу перцепцију грађана да је све у овој земљи политизовано, али за такве тврдње нико никада није дао никакав аргумент", додао је он.

Извор: СРНА