latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:51 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Удружење текстила, коже и обуће: Поништити тендер за униформе МУП - а

Удружење текстила, коже и обуће Привредне коморе Републике Српске инсистира на поништењу тендера који је расписало Министарство унутрашњих послова Републике Српске за набавку редовне и посебне униформе полицијских службеника.
Полиција Републике Српске у новим униформама - Фото: РТРС
Полиција Републике Српске у новим униформамаФото: РТРС

Из Удружења кажу да ниједна домаћа компанија не може појединачно да учествује у оваквој набавци, с обзиром на то да је ријеч о великим количинама и различитим врстама одјевних предмета. 

 "Вриједност тендера износи 6.250.000 КМ, а готово цијела набавка, од 5.850.000 КМ, садржана је у једном лоту, гдје се истовремено налазе различити дијелови одјеће и обућа. Тиме је онемогућено учешће домаћих предузећа, с обзиром на то да ниједна наша компанија не може појединачно да учествује у оваквој набавци јер је ријеч о великим количинама и различитим врстама одјевних предмета", саопштено је из Удружења.

Из Удружења инсистирају на разбијању набавке униформи за полицијске службенике на лотове, како би се омогућило учешће домаћих привредних друштава. Они су истакли да је уговорни орган дужан да поступа транспарентно, да се у поступку јавне набавке једнако понаша према понуђачима и омогући праведну конкуренцију, с циљем најефикаснијег кориштења јавних средстава, што је дефинисано Законом о јавним набавкама.

Из Удружења су нагласили да предузећа из сектора текстила, коже и обуће у Републици Српској запошљавају 11.000 радника, да су једна од најзначајнијих извозних грана привреде и да производе за свјетски познате брендове, а оно што је најважније - производе униформе за Управу за индиректно опорезивање, Поште Републике Српске, полицију и војску Црне Горе, Француске, Словеније, што довољно говори о квалитету рада домаћих привредних друштава.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је јуче да се до сада на конкурс за набавку полицијских униформи пријавило 17 понуђача, те да ће бити изабран најбољи од њих. Лукач је нагласио да МУП тражи униформу најбољег квалитета, те да ће први пут бити брендирана и неће је шити "локални кројачи, па да за годину буде неупотребљива".

Извор: СРНА