latinica  ћирилица
30/05/2017 |  15:03 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Неозбиљан приједлог опозиције за смјену Владе

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас у Бањалуци да је садашња власт у Српској реализовала пројекте вриједне неколико стотина милиона КМ, те да је неозбиљан и неодговоран приједлог опозиције за изгласавање неповјерења Влади.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да је Влада Српске анализирала образложење опозиције за изгласавање неповјерења Влади, али и људи који су стручни за поједине области.

- Коментари стручних људи гласили су да је материјал опозиције неозбиљан и неодговоран. Најчешће су говорили и да материјал није конзистентан, да је пун нетачних података, да се пореде неупоредиви подаци и ствари које се не заснивају на истој методологији - рекао је Тегелтија новинарима.

Он сматра да је сутрашња посебна сједница Народне скупштине непотребан трошак за грађане.

Тегелтија је истакао да је у Српској у прошлој години раст бруто домаћег производа износио 2,9 одсто, са позитивним кретањем од 2013. године.

Он је истакао да је одлуком о дугорочном задуживању дефинисан ниво задужења Српске из свих извора, али само за значајне пројекте, и да ће много више обавеза бити сервисирано из буџета, него што ће се задужити.

Тегелтија каже да се поставља питање који су највећи проблеми опозиције када је ријеч о Влади Српске, а да одговор може бити - локални избори који су одржани прошле године.

Он је упитао да ли опозицији смета то што је садашња власт у Републици Српској реализовала значајне пројекте, међу којима су изградња болница, студентских домова, нова опрема и наоружање за припаднике Министарства унутрашњих послова или што је изградила Богословски факултет у Фочи?

- Нико неће да види из опозиције да је ова Влада изградила дионицу ауто-пута Прњавор-Добој и да завршава дионицу до Бањалуке. Можда је проблем то што је Влада обезбиједила 55 милиона евра за изградњу објеката за заштиту од поплава или што ће почети изградња дринског насипа - истакао је Тегелтија и додао да Влада реализује инфраструктурне пројекте у општинама у Српској, те да су створене претпоставке за изградњу енергетских објеката.

Он тврди да је Влада све радила у условима потпуне опструкције коју је чинила власт у Сарајеву, предвођена СДС-ом, ПДП-ом и НДП-ом.

- Оно што се сада тражи јесте да буду смањене пензије и отпуштани запослени у јавном сектору, што је за нас неприхватљиво. Јасна је наша порука, а то је да нећемо смањивати број запослених у јавном сектору, али ћемо водити одговорну јавну политику, и да ћемо радити на повећању пензија. Наше кључно опредјељење ће бити да буде обезбијеђен стабилан раст БДП-а и индустријске производње подршком реалном сектору - нагласио је Тегелтија.

Коментаришући случај "Агрокор", он је рекао да је процес реструктурисања овог система компликован, да би посао требало да преузме Меркатор, као и укупна дуговања, али да би било добро да Конзум што прије напусти тржиште БиХ.

Говорећи о закону о акцизама који је у процедури, Тегелтија је навео да се њиме не третирају дуванске прерађевине.

Извор: СРНА