latinica  ћирилица
30/05/2017 |  13:28 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Градишка: Почели Дани стрних жита (ВИДЕО)

И поред нестабилних временских услова овог прољећа, очекује се просјечан принос пшенице од четири тоне по хектару, речено је на манифестацији "Дани поља стрних жита", одржаној на огледним парцелама у Душанову код Градишке.
Дани стрних жита - Фото: СРНА
Дани стрних житаФото: СРНА

Представљено је огледно поље од 3,5 хектара владиног ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, на којем се узгаја 61 сорта пшенице, јечма и зоби.

На основу остварених резултата овог огледа и стручних савјета, пољопривредници ће моћи да изаберу сорте које ће сијати наредне сезоне да би повећали приносе. Пољопривредници сматрају да би сорте са овог огледа могле да дају од 550 до 600 килограма по дунуму.

У ресорном министарству истичу да би нове сорте уз правилну примјену агротехничких мјера, могле да повећају приносе.

- Савјетодавство је увијек најбоље онда када произвођачу нешто кажете то му и покажете на самој парцели. Наредне седмице имаћемо двије манифестације у Приједору и Бијељини - навео је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У Српској је под стрним житима ове године засијано 65.000 хектара, што је нешто више у односу на прошлу годину, а стручњаци оцјењују да ратари коначно имају једну годину која обећава задовољавајуће приносе. Квалитет рода зависиће од одабира сорте и примјењених агротехничких мјера.

- Генерални просјек око 4 тоне по хектару би био задовољавајући у нашим условима - каже Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита на Пољопривредном институту Републике Српске.

Ипак, више од приноса произвођаче брину подстицаји који би, кажу, требало да буду већи да би произвођачи могли да размишљају не о повећању, већ о наставку производње.