latinica  ћирилица
30/05/2017 |  11:23 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Бањалука: Потписан уговор за Еко топлану (ВИДЕО)

Потписан је уговор о оснивању привредног друштва Еко топлане Бањалука. Оснивањем нове топлане биће ријешен један од највећи комуналних и финансијских проблема града. Осим изградње нове топлане, биће модернизована топлификационa мрежa.
Бања Лука: Еко Топлана - прес - Фото: РТРС
Бања Лука: Еко Топлана - пресФото: РТРС

Уговор су потписали градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и извршни директор Института за енергетику и екологију Драгиша Зечевић. Потписивању су присуствовали предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и генерални директор Шума Републике Српске Ристо Марић.

Већ 1. јуна требало би да почну припремни радови на новој топлани, смјештеној на парцели до досадашње. Новом топланом Бањалука ће добити квалитетно гријање, а новац који је одлазио ван на набавку мазута остаје на домаћем тржишту.

- Коначно добијамо поуздано и квалитетно гријање у Бањалуци. Добићемо цјелодневно гријање у односу на досадашњи дневни режим, али и велике финансијске ефекте - каже градоначелник Игор Радојичић.

Цијена гријања по метру квадратном неће се мијењати, док ће за оне који имају калориметре бити уведен нови тарифни систем. Стару топлану очекује реструктурирање, а већи број радника запослење у новој.

- Технологија у новој топлани дјело је домаћих стручњака чиме се покреће домаћа електро-машинска и грађевинска индустрија - истиче Драгиша Зечевић, извршни директор Института за енергетику и екологију.

Директор Шума Српске Ристо Марић рекао је да ће бити обезбијеђено довољно био-масе и дрвног сортимента за производњу дрвне сјечке на терирторији града Бањалука.

Сезона гријања у Бањалуци почиње од 15. октобра, а стара топлана ће обезбиједити гријање све док нова не буде у функцији.