latinica  ћирилица
30/05/2017 |  10:34 | Аутор: РТРС

Атина демантовала да неће платити дуг

Грчки министар финансија Еуклид Цакалотос одбацио је данас наводе њемачког листа "Билд" о томе да би држава могла да банкротира у јулу због дугова које не може да плати.
Атина - Фото: РТРС
АтинаФото: РТРС

"`Билд` је искривио оно што сам јуче изјавио. Нисам рекао да Грчка неће платити дуг у јулу. Не постоји такво питање", рекао је Цакалотос Ројтерсу.

Цакалотос је додао да су се Грчка и њени међународни кредитори договорили да обје стране наставе да испуњавају своје обавезе.

"Али Влада Грчке сматра да исплата финансијске помоћи без разјашњења статуса грчког дуга није довољно за покретање грчке економије", рекао је министар финансија.

Владин портпарол Димитрис Цанакопулос истовремено је демантовао медијске наводе да би Атина могла да одлучи да не плати дуг уколико са кредиторима не постигне договор о умањењу државног дуговања.

"То није истина. Имаћемо рјешење 15. јуна", рекао је Цанакопулос.

Грчка се нада да ће на састанку министара еврозоне 15. јуна бити пронађено рјешење за њен стари захтјев да јој буде отписан дио државног дуга послије прихватања три пакета међународне финансијске помоћи.

Држава у јулу треба да плати дуг у износу од 7,5 милијарди евра, што неће моћи да уради уколико до тада не добије нову траншу помоћи од кредитора из пакета укупне вриједности 86 милијарди евра.

Извор: Срна