latinica  ћирилица
29/05/2017 |  15:48 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Владајућа коалиција ни на који начин није угрожена

Предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић истакао је данас да владајућа коалиција у Републици Српској ни на који начин није угрожена.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Мислим да ово што тренутно ради опозиција у Српској представља метод опозиционог дјеловања, али не би ваљало да се политичка ситуација компликује, с обзиром на ионако до краја искомпликовану ситуацију на нивоу БиХ - рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да се на нивоу БиХ данас не зна ни ко је већина, нити ко предлаже и какве се одлуке доносе.

- За разлику од БиХ, у Републици Српској све институције раде нормално према Уставу и закону. Истовремено, не видим ништа забрињавајуће по институције Српске, без обзира на тренутно дјеловање опозиције - рекао је Чубриловић.

Он је изразио увјерење да ће постојећи манадат остати до краја, као и да се никаква прекомпозиције власти неће десити до изборне 2018. године.

- Поручујем свима који у Републици Српској желе да преузму власт - нека се припремају за изборну 2018. годину. Само избори могу да кажу ко треба да буде власт - рекао је Чубриловић.

Отварајући изложбу о 25 година постојања Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је истакао да је дан када је основана Скупштина од виталног интереса за Србе који живе у БиХ.

- То је дан када је почео процес конституисања Републике Српске, чији је главни циљ био очување политичког, територијалног, националног и духовног идентитета српског народа у БиХ - додао је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске гарант законодавног рада и постојаности Републике.

- Народна скупштина Српске је гарант законодавног рада, доношења најбољих законских рјешења, као и постојаности Републике Српске унутар БиХ - рекао је Чубриловић у Новом Саду, гдје је отворио Изложбу "25 година Народне скупштине Републике Српске /1991–2016/".

Обраћајући се великом броју окупљених у Историјском архиву града Новог Сада, он је истакао да је Република Српска створена вољом народа.

Чубриловић је нагласио да је Скупштина српског народа у БиХ, састављена од посланика избараних на првим непосредним парламентарним изборима, основана 24. октобра 1991. године и одмах почела да доноси историјске документе, којим је конституисана Република Српска.

- Чињеница је да је Република Српска проглашена 9. јануара 1992. године. Тај датум и данас с поносом славимо као Дан Републике. Нажалост, неки представници из редова бошњачког народа у Сарајеву покушавали су да га безразложно оспоре - навео је Чубриловић.

Н. Сад: Изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске 1991-2016" (Фото: СРНА)

Осим Чубриловића, на свечаности су говорили и Бојан Стојнић, директор архива Републике Српске и аутор изложбе, затим предсједник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић и директор Историјског архива града Новог Сада Петар Ђурђев.

На Изложби је представљено 30 експоната, документа који свједоче о данима пред и у вријеме оснивања Народне скупштине Републике Српске, као и онима који су услиједили послије оснивања.

Изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске /1991–2016/" прије Новог Сада била је представљена у Ужицу, Београду и Пожаревцу.

Извор: СРНА