latinica  ћирилица
27/05/2017 |  20:07 | Аутор: РТРС

Г7 спремна за сарадњу с Русијом у рјешавању сукоба у Сирији

У завршној декларацији Г7 је изразила "спремност за сарадњу" с Русијом, како би се нашло политичко рјешење сиријског сукоба.
Г7 Италија 2017 (Фото: твитер) -
Г7 Италија 2017 (Фото: твитер)

Група индустријски развијених земаља Г-7 изразила је "спремност за сарадњу" с Русијом, непоколебљивом савезницом режима у Дамаску, да би се нашло политичко рјешење сиријског сукоба, пише у завршној декларацији с данашњег састанка на врху Г-7, завршеног у Таормини, у Италији.

"Сматрамо да постоји могућност да се оконча та трагична криза. Неће се штедјети напор у томе" да се заустави тај сукоб, наводи се у саопштењу у којем се понавља потреба "инклузивног политичког процеса под окриљем УН".

"Ако Русија је спремна да позитивно искористи свој утицај, спремни смо да сарадјујемо с њом да се ријеши сукоб, тражећи политичко рјешење", пишу земље Г-7 (САД, Велика Британија, Француска, Њемачка, Италија, Канада и Јапан).

"Спремни смо да допринесемо обнови, када почне кредибилна политичка транзиција", додају они, надајући се да ће споразуми из Астане "конкретно помоћи смањењу насиља".

Русија и Иран савезници сиријског режима, и Турска која подржава побуњенике, покровитељи су процеса за прекид ватре у Сирији, у ћему Запад не учествује.

Преговори сиријских зараћених страна су у току у Женеви, под покровитељством УН.

Г7 позвао на "спровођење стварног прекида ватре, заустављање употребе хемијског оружја, на непосредан приступ хуманитарне помоћи и ослобађање произвољно притворених лица, као и на приступ затворима" сиријског режима.

Рат у Сирији однио је више од 320.000 живота и донио милионе избјеглица од 2011. године.

По завршетку Самита дошло је до сукоба демонстраната и полиције која је користила и сузавац. Полиција је процијенила да је у протестима учествовало више од 3.000 људи.

Узвикујући "Сицилија се не боји", од полиције су захтијевали поштовање људских права и права на окупљање.

Извор: Бета

Таормини: Сукоб демонстраната и полиције (Фото: twitter)