latinica  ћирилица
26/05/2017 |  07:56 ⇒ 27/05/2017 | 11:57 | Аутор: РТРС

Конференција "Инвестирај у Требиње 2017" (ФОТО/ВИДЕО)

"Инвестирај у Требиње " - назив је дводневне инвестиционе конференције која се одржава у овом граду.
Инвестициона конференција "Инвестирај у Требиње" - Фото: СРНА
Инвестициона конференција "Инвестирај у Требиње"Фото: СРНА

Конференција је окупила оне који већ улажу у Требиње, али и оне који тек планирају да реализују своје пројекте на југу Српске. Ту су привредници из неколико земаља, укључујући Србију, Холандију, Турску, Кину. Неки од њих већ данас су објелоданили своје инвестиционе подухвате у вези са Требињем.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић изразио је наду да ће конференција довести до нових инвестиција у Требињу, граду који је за Републику Српску веома значајан као мотор развоја Херцерговине са свим потенцијалима.

Министар Златан Кокић

"Увјерен сам да ће ова конференција донијети нове вриједности, које ће град покренути још брже и још снажније, уз пуну подршку Владе Републике Српске", рекао је Клокић и честитао домаћинима на доброј организацији.

Конференцију је свечано отворио градоначелник Требиња Лука Петровић, истичући да су предности овог града близина европског тржишта, ефикасна локална управа и стимулативна пореска политика, затим значајан хидропотенцијал, плодно земљиште и туризам.

Градоначелник Требиња Лука Петровић

У Требињу су домаћи и страни привредни субјекти, чланови регионалних и државних привредних комора, представници градова и општина Републике Српске и министри у Влади Српске.

Предсједник Српске Милорад Додик учестовавао је у раду конференције у поподневним часовима и састао се са градоначелником Требиња Луком Петровићем. Додик је рекао да је ова локална заједница увијек имала подршку свих републичких институција, као стратешко мјесто за развој овог дијела Српске.

Предсједник Српске на конференцији у Требињу (Фото: РТРС)

Додик је истакао да се пословна клима у Требињу мијења на боље, а позитивни су и параметри који указују на привредни раст и запосленост.

- Постоји потреба за радним мјестима и треба да анимирамо оне који желе да раде - порука је предсједника Српске.

У Волујцу код Требиња ускоро би требало да почне изградња фабрике за производњу медицинске опреме, која ће запослити око 170 особа са инвалидитетом, рекао је данас предсједник Удружења особа са инвалидитетом БиХ Зијад Арапчић.
Арапчић је додао да ће и око 1.000 људи радити код куће, односно ручно монтирати медицинску опрему.

"Надамо се да ће све особе с инвалидитетом које могу да раде на овај начин наћи запослење и да ће се осјећати корисним јер ће моћи да живе од свог рада", рекао је Арапчић и додао да ће бити мјеста и за физички здраве особе.

Он је навео да ће градња фабрике трајати од осам мјесеци до годину дана, те изразио захвалност градоначелнику Требиња Луки Петровићу и његовом кабинету који су омогућили да се у најбржем року заврши потребна документација.

На конференцији је истакнуто да је у завршној фази и регистрација предузећа, односно друштва са ограниченом одговорношћу које ће се бавити професионалном рехабилитацијом и запошљавањем особа са инвалидитетом.

На инвестиционој конференцији у Требињу инвеститори из Холандије и Турске показали су озбиљну заинтересованост за улагања у текстилну индустрију, реконструкцију Старог града, те друге представљене пројекте.

Барт Брауер, власник текстилне компаније "Б и Б текстил група" /B&B Tekstil group/ из Холандије рекао је да је заинтересован да инвестира у текстилну индустрију у Требињу и Херцеговини, напомињући да је на инвестициону конференцију стигао да би се детаљније упознао о могућностима обнове старих погона и о расположивој радној снази.

Инвестициона конферанција траје два дана. Данас су на програму панел дискусије о инфраструктури, привреди, пољопривреди и туризму, а сутра о законодавно-правним погодностима.