latinica  ћирилица
25/05/2017 |  10:54 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Бањалука обиљежава славу града Спасовдан (ВИДЕО/ФОТО)

Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци поводом обиљежавања крсне славе града - Спасовдана, служили су епископи бањалучки Јефрем и франкфуртски и све Њемачке Сергије.
Бањалука, Спасовдан -
Бањалука, Спасовдан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Бањалука сваким даном све више изгледа као лијеп, сређен и уредан град. Честитајући Бањалучанима крсну славу - Спасовдан, Додик је пожелио да се град још више развија.

- Мислим да Градска управа рјешава неке нагомилане проблеме и да у том погледу идемо у добром правцу. Ово је и прилика да видимо како се остварују ти резултати и будући планови - изјавио је Додик.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић честитао је Спасовдан грађанима и пријатељским градовима - Београду и Источном Сарајеву, те изразио задовољство што су на помолу рјешења два крупна комунална градска проблема.

- Скупштина града сутра одлучује о највећем комуналном и финансијском проблему - градњи нове топлане и град је спреман да почне припремне радове, уколико парламент усвоји ту одлуку. Циљ нам је да током ове сезоне добијемо нову топлану - нагласио је Радојичић.

Он је навео да у понедјељак почињу радови на изградњи примарног водовода "Црно врело", вриједни око два милиона КМ.

Обиљежавању крсне славе Бањалуке присуствовали су премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, као и бројне високе званице из јавног, политичког и друштвеног живота.

10.00... Након литургије, освештано је славско жито и колач. По завршетку славског обреда, одржана је Спасовданска литија око Саборног храма у којој је учествовало свештенство Српске православне цркве и велики број Бањалучана.

Литургија поводом Спасовдана

Литургији је, између осталих, присуствао и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Градоначелник је раније честитао свим Бањалучанима славу града Спасовдан.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић

- Град Бањалука је са свечаностима поводом славе града почео јуче, када је одржан концерт "У сусрет Спасовдану", а данас настављамо са литургијским свечаностима и литијом - рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да су поводом славе града предвиђени и спортски догађаји, а вечерас ће бити одиграно и финале фудбалског купа Бањалуке измећу клубова Борац и Крупа.

- Позивам све Бањалучане да се придруже овим догађајима, јер је ово слава свих грађана. Надам се да ћемо сваку наредну славу дочекати са ријешеним одређеним комуналним и другим питањима, јер у овом моменту имамо много планова и идеја како да до сљедећег Спасовдана град буде још бољи - рекао је Радојичић.

У хотелу "Босна", поводом обиљежавања славе града Бањалука и Саборног храма Христа Спаситеља, организован је свечани ручак, којем је, између осталих, присуствоваала и премијерка Жељка Цвијановић.

Свечана литија поводом обиљежавање крсне славе града Бања Лука - Спасовдана
Фото: РТРС

Свечана литија поводом обиљежавање крсне славе града Бања Лука - Спасовдана
Фото: РТРС

Свечана литија поводом обиљежавање крсне славе града Бања Лука - Спасовдана
Фото: РТРС

Свечана литија поводом обиљежавање крсне славе града Бања Лука - Спасовдана
Фото: РТРС