latinica  ћирилица
24/05/2017 |  19:51 ⇒ 25/05/2017 | 11:45 | Аутор: РТРС

Грађани Приједора категорични; Спомен-плоча погинулим борцима да остане у Импру! (ВИДЕО)

Након емитовања прилога у јучерашњем Дневнику о скидању спомен-плоче погинулим борцима са улаза у месну индустрију у Приједору- и данас бројна реаговања.
Импро . спомен плоча - Фото: РТРС
Импро . спомен плочаФото: РТРС

Спомен плоча у Импру дио је једног времена, настала тада, требало је да остане и данас, категорични су грађани Приједора.

Истичу да је то врло ружан потез.

Иако су, на захтјев власника месне индустрије, скинули спомен- плочу да би је заштитили, борци огорчење тек данас не крију.

Били су кажу, толерантни, међутим, све има границе.

- Праг толеранције, што се тиче борачке, је пређен. И нећемо ићи изнад тога те угрозити српске националне интересе на просторима Приједора, а борци Приједора су одбранили овај град у два наврата 30. маја и првог октобра 1992. и будите сигурни да су спремни да опет бране овај град ако буде потребно, наводи Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације Приједор.

Потез приједорске борачке организације је логичан, сматра Мирсад Дуратовић, предсједник Удружења логораша „Приједор 92“.

- Исправан је корак што је Борачка то сама урадила.Мможе да је постави на неко друго мјесто без да се улази у сукоб са новим власником, каже Дуратовић.

Сукоба нема, али није коректно, каже Здравка Карлица, предсједница Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, да, док се у кругу једне фирме скидају плоче палим борцима, Бошњаци траже постављање меморијалног центра у оквиру рудника Омарска.

Прича о скинутој спомен- плочи палим српским борцима добила је сасвим нову димензију. Да ли је требало или не о томе је говорио и Един Рамулић.

Рамулић подсјећа на бошњачка обиљежавања у Приједору. Истиче да су грађани Приједора сваке године Дан бијелих трака 31.маја достојанствено испоштовали.

- Ми оставимо цвијеће са именима дјеце до дубоко у ноћ никада нико не помјери ниједан цвијет, што опет говори на најбољи могући начин о односу грађана Приједора према томе, каже Един Рамулић.

Управо због тога Срби из Приједора траже поштовање према палим борцима и спомен- плочама, које и они имају према другима.

Примјер из Импра, кажу, корак је уназад.