latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:00 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Данијелсон: Важно усвајање сета закона о акцизама

Генерални директор Директората Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон поручио је данас у Бањалуци да је усвајање сета закона о акцизама кључно за обезбјеђивање улагања у инфраструктуру која је важан дио Реформске агенде.
Додик - Данијелсон - Фото: СРНА
Додик - ДанијелсонФото: СРНА

Данијелсон је истакао да су акцизе важне за обезбјеђивање финансирања инфраструктурних пројеката, било да је ријеч о средствима Међународног монетарног фонда, Свјетске банке или друге институције.

Он је додао да БиХ до сада није била у могућности да оствари било какав напредак када је ријеч о овом питању, а због немогућности да ријеши то питање по страни су остале даље активности на реализацији Реформске агенде.

Према његовим ријечима, наредни кораци су реформа јавне управе, јачање владавине права, борба против корупције и остали дијелови Реформске агенде.

"Тиме ће БиХ не само убрзати свој европски пут, већ шаље врло важан позитиван сигнал за привлачење инвестиција које су важне за даљи економски раст и радна мјеста", рекао је Данијелсон новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је данас разговарао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, премијером Српске Жељком Цвијановић, али и представницима опозиције о даљим корацима у реализацији Реформске агенде, али и одговорима на упитник који је важан корак у ЕУ интеграцијама.

Генерални директор у Европској комисији задужен за сусједне земље и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон данас је на Правном факултету у Бањалуци истакао да проблеми унутар ЕУ неће утицати на њено проширивање на земље Западног Балкана.

Данијелсон је на предавању "Европска будућност БиХ – твоја будућност" говорио о изазовима са којима се та земља суочава, реформама пензијског система и социјалног осигурања, те о успостављању владавине права и побољшању економске ситуације.

На предавању је истакнуто да је ЕУ само механизам за остваривање других циљева – стабилног и стварно демократског друштва.

На Правном факултету у Бањалуци данас је боравио и шеф делегације Европске комисије у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ у Ларс-Гунар Вигемарк, саопштено је из Правног факултета.

Извор: СРНА