latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:51 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Пољопривредници у Хашанима без подстицаја (ВИДЕО)

У Хашанима у Крупи на Уни прије рата живјело је 180 домаћинстава. Њих око стотину вратило се и обновило своја имања. Углавном се баве пољопривредном производњом. Купус из Хашана био је чувен на многим зеленим пијацама.
Хашани - Фото: РТРС
ХашаниФото: РТРС

Ђурица Ћук из Хашана обрађује 300 дунума своје земље, а још толико узима у закуп. Бави се производњом купуса и млијека.

- Некад сам сијао 50, 40 дунума, а сада сијем 15. Лани сам имао 20 дунума купуса, па нисам продао - каже Ћук.

Овај домаћин је ипак задовољан, јер су синови Горан и Милан одлучили да остану на селу и баве се пољопривредом. Имају шест трактора и сву неопходну пољопривредну механизацију.

- Обојица су ожењена, драго ми је што су остали овдје. Сијемо 200 дунума кукуруза. Имамо и десет музних крава, десет бикова, телади исто толико, те овце и свиње - каже Ћук.

Општина Крупа на Уни у протекле двије године није исплаћивала подстицаје пољопривредним произвођачима. Разлог је недостатак средстава. Ипак, начелник општине Младен Кљајић најављује доношење правилника да би се подстакао развој пољопривреде.

- Сада ће у Скупштину ићи правилник о подстицајима у пољопривреди. Ове године урадили смо нови правилник у којем ће бити подржани произвођачи млијека, повртари, произвођачи малине и купуса - наводи Кљајић.

Подручје Хашана веома је богато изворима воде за пиће. За ову веома неразвијену локалну заједницу од великог значаја била би изградња фабрике за флаширање воде. Ту, уз пољопривредну производњу, виде шансу за бржи развој и запошљавање.