latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:24 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Стављен први камен у велики мозаик храма Светог Саве на Врачару (ВИДЕО)

Патријарх српски Иринеј и предсједник Србије Томислав Николић, положили су први камен оригиналног мозаика Вазнесења Господњег у Храму Светог Саве на Врачару, чиме је обиљежен почетак унутрашњег украшавања централне куполе спомен- храма.
Стављен први камен у велики мозаик храма Светог Саве на Врачару - Фото: ТАНЈУГ
Стављен први камен у велики мозаик храма Светог Саве на ВрачаруФото: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј рекао је, након молебана за почетак радова на постављању мозаика, да се полако остварује вјековна жеља српског народа да подигне завјетни храм свом просвјетитељу, учитељу и првом архиепископу Светом Сави.

Завршетак радова у Храму Светог Саве очекују се до краја 2019. године када Српска православна црква обиљежава јубилеј аутокефалности.

- Надамо се да ће један велики дио посла бити завршен током године, а то је украшавање куполе храма Св. Саве , а послије се такође надамо да ћемо украсити и апсиду олтарску која је већа него купола и исто тако тражи много озбиљности и вјештине да се на тим висинама постави, али оно што је нама немогуће биће Богу могуће - рекао је патријарх српски Иринеј. 

Положен први камен мозаика куполе Храма Светог Саве на Врачару (Фото: Танјуг)

За украшавање куполе сачињена је стабилна челична конструција и лифт висине 60 метара са танким сајлама везаним за стубове, слична конструкцији каква постоји на Ајфеловом торњу.
 
- Укупно ће бити дигнуто 40 тона мозаика и 10 тона љепила. Сакодневно 30 до 50 људи мора да се пење горе и силази - наводи Милан Глишић, главни инжењер градње Храма Светог Саве.

Мозаик од комадића кобалтног стакла поклон је руске државе српском народу, а радове изводи иконописац Николај Мухин. Површина мозаика је 1230 квадратних метара, пречник 30 метара, а тежина 40 тона. Посао вриједан четири милиона евра финансира "Гаспромњефт".