latinica  ћирилица
22/05/2017 |  13:53 | Аутор: РТРС

ПДП- Тегелтија да брани Владу аргументима

Партија демократског прогреса  позвала је министра финансија Републике Српске Зоран Тегелтија да "Владу, ако је могуће, брани аргументима".
ПДП -
ПДП

У саопштењу из ПДП-а наводи се да је Тегелтија у синоћњој тв емисији, неаргументовано бранећи Владу од опозиције, пропустио да одговори на сва кључна питања која су наведена у образложењу за изгласавање неповјерења Влади.

Из ПДП-а додају да Тегелтија није негирао да су пропале три банке у Српској у којима је изгубљено, како тврде, 400 милиона КМ народних новаца, да је дуг здравствених установа по основу пореза, доприноса и кредитних задужења више од пола милијарде КМ, да су пензије најниже у региону, те да Српска има мањи број радника у односу на број пензионера.

"Министар није негирао да је БДП по глави становника нижи за 7,3 одсто у односу на ФБиХ на крају 2015. године, да 64 одсто радника ради за плату испод просјечне, да је покривеност потрошачке корпе просјечном платом мања данас него 2007. године, те да двије просјечне плате не могу покрити синдикалну потрошачку корпу", саопштено је из ПДП-а.

Из ПДП-а додају да Тегелтија није негирао ни да је јавни дуг по глави становника виши у односу на Федерацију за 52 одсто на крају 2015. године.

"Једина замјерка коју је министар изнио јесте да су у нашем образложењу у великој мјери кориштени извјештаји 'једне институције Владе'. Ради појашњења - јесте, кориштени су подаци и извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, што смо у документу прецизно и навели. И није опозиција крива што су извјештаји званичне институције довољни да се покрене иницијатива за изгласавање неповјерења Влади", наводи се у саопштењу из ПДП-а.

Извор: Срна