latinica  ћирилица
21/05/2017 |  08:08 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Фоча: Сјећање на злочин над Србима Јошанице (ВИДЕО)

Манифестацијом "Мајско сјећање на јошаничко страдање", почело је обиљежавање двадесет пете годишњице једног од најсвирепијих злочина над српским цивилима у Горњој Јошаници код Фоче.
Јошањица - Сјећање на страдале - Фото: РТРС
Јошањица - Сјећање на страдалеФото: РТРС

У оквиру обиљежавања уприличене су Ходочасне јошаничке задушнице Фоча – Јошаница када се колона грађана упутила од града до Горње Јошанице, након чега ће бити служен и помен код споменика у селу Хоџићи.

Подсјећамо, на Никољдан 1992. године припадници тзв. Армије БиХ, опколили су села Горње Јошанице и звјерски убили 56 мјештана међу којима је било и троје дјеце. Најмлађе жртве били су двогодишња Данка Тановић, те брат и сестра – седмогодишњи Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић.

Случај масакра у Јошаници годинама се безуспјешно водио у Тужилаштву у Требињу, које и поред бројних свједочења преживјелих Јошаничана никада није подигло оптужницу, а ништа се није промијенило ни када је случај преузело Тужилаштво БиХ из којег је родбини жртава у више наврата речено само да је истрага у току.

Из Организације породица погинулих подсјећају да је прије двије године, прилозима вјерника, у близини споменика у Хоџићима почела градња спомен-храма Светих Ћирила и Методија.

Упућен је позив људима добре воље да у складу са могућностима помогну да се заврши спомен-храм у Горњој Јошаници, као знак сјећања на 73 цивилне жртве и погинула борца тог краја, од којих је 56 убијено у злочину муслиманске војске 19. децембра 1992. године.

Уплате се могу извршити на жиро рачун у Новој банци број: 555 8 0000 20 566 722, а из иностранства на девизни рачун: 555 00000 20 567 219.