latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:34 | Аутор: РТРС

Блајбург - највећи скуп нациста у Европи

Документациони архив аустријског покрета отпора комеморацију у Блајбургу оцјењује као "највећи скуп нациста у Европи", наводећи да они носе усташке симболе.
Блајбург - Фото: Novosti.rs
БлајбургФото: Novosti.rs

Покрајинске власти у Корушкој суочене су са растућим бројем случајева кршења закона о забрани величања нацизма, а тензије расту због комеморације у Блајбургу.

Догађања у Блајбургу све више оправдавају критике бројних организација које желе да се забрани комеморација која се од 1951. године одржава на локацији Лојбахер фелд.

Документациони архив сматра да би усташки симболи требало да се нађу у аустријском закону, али то одбијају власти општине Фелклермаркт.

Власти поручују да комеморацију не могу да спријече, јер се миса одржава на приватном посједу који су Хрвати откупили од пољопривредника.

Поднијета је пријава против двојице Хрвата који су током овогодишњег окупљања поздравили нацистичким поздравом још једног њиховог земљака због кукастог крста који му је истетовиран на руци.

Шеф Службе за заштиту уставности покрајине Корушке Хелмут Мајер каже да сваке године на комеморацију упућује већи број својих службеника, који налажу учесницима да склоне усташке симболе.

Међутим, и ове године су у јавност доспјеле бројне слике на којима се види да су учесници комеморације носили усташке симболе, као што то чине сваке године, наводи "Спутњик".

Извор: СРНА